A venit timpul sa renuntam la becurile incandescente

Becurile traditionale, cu incandescenta, vor disparea treptat de pe piata, intre septembrie 2009 si 2012, conform unui plan aprobat saptamana trecuta de Comisia pentru Mediu de la Parlamentul European. Alternativele la vechile becuri sunt lampile cu halogen sau cele fluorescente, care consuma putina energie.
becuri incandescente
Becurile incandescente consuma foarte multa energie, folosind numai 5% din aceasta pentru a produce lumina, restul de 95% fiind transformata in caldura. In contextul schimbarii climatice, UE s-a angajat sa reduca emisiile de CO2 si este in cautarea diversificarii resurselor energetice. In acest scop, Uniunea doreste eliminarea becurilor incandescente, mari consumatoare de energie.

Facturi de electricitate mai mici

„In multe case, iluminarea reprezinta cel mai mare consumator de energie. Decizia de a elimina becurile cu incandescenta va contribui atat la combaterea schimbarii climatice, cat si la reducerea facturilor de electricitate pentru cetatenii europeni”, ne-a spus vice-presedinta Comisiei pentru Mediu, membra a Grupului Verzilor, finlandeza Satu Hassi.

Cititorii nostri par sa fie de acord cu aceasta decizie europeana. Intr-un sondaj pe care l-am realizat pe site-ul nostru cu o saptamana in urma, la intrebarea „Trebuie UE sa elimine becurile traditionale, cu incandescenta, de pe piata?”, majoritatea raspunsurilor au fost „Da, complet” (55%), in timp ce alte persoane au raspuns „Da, in mod voluntar” (26%). Numai 19% dintre cititori au raspuns „Nu”.

O noua „era a luminii”

Va e teama ca o sa ramaneti in intuneric? Nu va faceti griji, exista alternative. Cand nu veti mai gasi in magazine becurile clasice de 100W, veti putea cumpara lampi compacte fluorescente, care consuma cu 75% mai putina energie, si lampi cu halogen, care consuma cu 25-50% mai putin decat becurile cu incandescenta.

Desi noile becuri costa mai mult, prin consumul redus, acestea participa la reducerea facturilor de electricitate cu 25-50 de euro pe an. Conform estimarilor Comisiei Europene, noile becuri vor duce la economisirea a 40 de terawati pe ora (echivalentul consumului de electricitate in Romania) si vor duce la scaderea emisiilor de CO2 cu 15 milioane de tone pe an.

Sursa: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *