Abordare ecologica a problemei de igiena

Abordare ecologic? a problemei de igien?
Abordare ecologica a problemei de igiena
Abordare ecologica a problemei de igiena

In ultimii decenii oamenii s-au obisnuit cu multe: alimente exotice si genetic modificate, alcool, tutun. Cu toate acestea, nu numai consumul in interior ne face vulnerabili la ziua de azi. Mijloacele de igiena personala de aplicatie externa de asemenea au un efect ambiguu asupra organismului uman. Substantele chimice care fac parte din continutul de tot de geluri, sampoane, lotiuni distrug imunitatea naturala si rezistenta pielii la influentele externe, alergii, uneori contribuie la mancarimea intensa si alte manifestari negative. Abstinenta la produse chimice nu va face pe noi longevivi, dar va prelungi viata si va spori sanatatea generatiei viitoare.

Spuma de sapun se formeaza la mijloacele de spalat datorita prezentei hidroxidului de sodiu. Pe un kilogram de substanta grasa revin 425 de grame de substanta alcalina. Iar pielea noastra are o reactie usor acida. Prin urmare, substanta alcalina actioneaza ca smirghel, literalmente lipsind pielea de stratul protector. Din care cauza avem dermatoze si alte boli de piele.

Sunt deosebit de sensibili la actiuni iritante de sapun copiii mici. Copiii pot suferi de o anumita boala de „puritate” : la copiii ai caror mamelor le place sa le spele des, pe piele poate aparea mucegai. Este dificil de a contracara efectele nocive ale sapunurilor si sampoanelor. Dupa spalare, ar trebui cel putin sa ungem pielea cu ulei vegetal.

Problema este agravata de faptul ca un sapun bun nu exista in principiu. Sapunul pentru copii nu este mai bun decat oricare alt. Orice aditive utile, vegetale si minerale, nu pot compensa agresiunea hidroxidului de sodiu.

Acelasi lucru se refera la sampoane. Publicitatea ne convinge sa avem incredere in unele sau altele tipuri, subliniind demnitatea anumitor ingrediente. Iar raul provocat de altele substante este intotdeauna supus tacerii.

Cum sa minimizam daunele cauzate pielii de mijloacele de spalat?

Daca va spalati in baie sau luati un dus, este mai bine sa nu folositi sapunul, ci gel, daca sunteti obisnuiti sa va spalati cu mijloacele de spalat cumparate. Ar trebui sa cititi cu atentie pe eticheta ce intra in continut. Atrageti atentie la prezenta celor mai nedorite componente: propilen glicol si lauril sulfat de sodiu.

Daca propilen glicol este numit printre primele componente, atunci continutul sau e foarte mare. E mai bine sa refuzati la astfel de mijloace. Cu cat substanta este mai aproape de sfarsitul listei, cu atat procentul este mai mic. E bine cand nu este specificat. Propilen glicol impinge afara pe suprafata din straturile adanci ale pielii componentele importante, provocand in unele cazuri leziuni renale si insuficienta hepatica. Propilen glicol este adesea gasit in umidificatoare pentru corp si spume de baie.

Lauril sulfat de sodiu indeparteaza grasimi. Dar usuca pielea, ochii si cauzeaza prejudiciul la ficat.
Inlocuitori de propilen glicol si lauril nu sunt mai putin daunatori. Dar mijloace de spalat absolut inofensive – indiferent de pret – nu exista.
Prin urmare este mult mai bine sa renuntati la parfumuri chimice si sa folositi remedii populare, de care timp de secole s-au folosit stramosii nostri, si fiti siguri ca nu umblau murdari .

In primul rand, ar trebui sa fim mai atenti la ceea ce este scris pe ambalaj si sa incercam sa utilizam mijloacele naturale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *