Absurd/Un parc eolian ce urma sa fie realizat in judetul Galati a fost blocat de taxele uriase

O singura turbina ce ar urma sa fie instalata de investitorii danezi produce doi megawati pe ora

Investitia din comuna Smulti ar putea asigura energie electrica ieftina pentru mai multe localitati. Oameni de afaceri din Danemarca au ramas siderati la auzul vestii ca trebuie sa plateasca circa 9.500 de euro pentru scoaterea din circuitul agricol a unui hectar de teren.

Facilitatile pe care le asigura statul pentru punerea in practica a unor investitii cu fonduri europene, in special in pentru producerea de„energie verde”, se dovedesc a fi doar vorbe in vant.

Mai multi investitori din Danemarca, care doresc realizarea unui parc eolian in zona comunei galatene Smulti, au fost scandalizati afland ca Statul le pretinde o taxa exagerat de mare doar pentru a scoate terenul din circuitul agricol, o operatiune pur birocratica, care implica doar redactarea catorva documente.

„Parcurile eoliene nu sunt scutite de plata taxelor. Conform Ordinului 798/2005 al Ministerului Administratiei si Internelor si Ministerului Agriculturii, trebuie sa se depuna mai intai o documentatie pentru stabilirea claselor de calitate a terenului. Pentru terenurile din categoria a III-a se plateste o taxa de 3,81 de lei pe metru patrat, iar pentru cele din categoria a IV-a, se achita o taxa de 3,18 lei pe metru patrat”, ne-a declarat Gabriel Boboc, directorul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Galati.

Blocaj, din start

Spezele pretinse investitorilor ecologisti sunt insa si mai mari. La taxele amintite se adauga si un aviz de irigatii, daca terenul este amenajat pentru irigatii precum si un aviz pedologic pentru stabilirea clasei de calitate a terenului.

Cum doar taxa pentru scoaterea unui hectar din circuitul agricol ajunge la 38.100 de lei, adica in jur de 9.500 de euro, investitorii danezi au facut un pas inapoi.

„Eu detin opt hectare in comuna Smulti, pe care urmeaza sa le concesionez pentru o perioada de 40 de ani investitorilor din Danemarca. Este scandalos sa afli ca te costa peste 9.000 de euro ca sa scoti un hectar din circuitul agricol. Hai 2.000, 3.000 de lei, dar nu suma asta. Le-am spus danezilor si a ramas ca se mai gandesc ce sa faca”, ne-a declarat Costica Barbu (59 de ani).

Planuri mari, zadarnicite

Investitorii aveau de gand sa preia inca 16 hectare in vecinatatea aceleiasi comune, de la alte doua persoane, pentru a realiza un mare parc eolian.

Danezii au facut masuratori, in urma carora au constatat ca in zona viteza vantului este de aproximativ 6,8 metri pe secunda. Oamenii de afaceri din Danemarca planuiau sa instaleze cel putin cateva zeci de turbine, iar energia eoliana produsa urma sa asigure energia electrica pentru comunele galatene Smulti, Draguseni si Varlezi, la un pret mult mai mic.

De asemenea, mai exista si varianta ca energia electrica produsa astfel sa fie transferata in Sistemul energetic national si exportata. Danezii s-au oferit chiar si sa cumpere statii de transformare pentru preluarea energiei, intrucat in zona nu sunt decat linii de medie tensiune.In conditiile actuale, investitorii trebuie sa analizeze daca se mai merita sa realizeze un parc eolian in Romania.

Energie de trei ori mai ieftina

Cei mai castigati de realizarea parcurilor eoliene sunt consumatorii, care pot avea energie la un pret de cel putin trei ori mai mic decat cea pe baza de fosili. Nu mai amintim de faptul ca autoritatile locale pot incasa din taxe si impozite aproximativ 50.000 – 100.000 euro pe an de la proprietarii unui astfel de parc.

„Puterea instalata, obtinuta ecologic actualmente in Romania, este de 7.000 de megawati. Numai parcurile eoliene preconizate a fi construite la Galati ar produce cat doua unitati de la Cernavoda, astfel spus in jur de 1.400 megawati”, a explicat Petre Lificiu, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *