Achizitiile publice ar putea fi supuse unor obligatii ecologice

Achizitiile publice ar putea fi supuse unor obligatii ecologice

Achizitiile publice, care reprezinta aproape o cincime din PIB-ul Romaniei, ar putea fi suspuse unor obligatii privind protectia mediului si dezvoltarea durabila, printr-o Lege a Achizitiilor Publice Ecologice (APE), aflata in discutii la Ministerul Mediului si Padurilor (MMP).

APE acopera domenii precum achizitia de cladiri si echipamente eficiente energetic, hartie reciclata, echipamente usor de reciclat, mijloace de transport nepoluante, alimente ecologice pentru cantine, energie electrica din surse regenerabile, sisteme de racire si incalzire ecologice etc.

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Asociatia „Salvati Dunarea si Delta” si Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) au initiat Parteneriatul pentru dezvoltare durabila si Comunitateadurabila.ro in vederea adoptarii unei Legi a Achizitiilor Publice Ecologice (verzi). Un astfel de proiect, prin care s-ar impune alegerea produselor verzi in achizitiile publice, a fost elaborat de ONG-uri si Ministerul Mediului, in prezent fiind consultati alti factori interesati – autoritatile, producatorii, societatea civila.

Astfel, s-a constituit la minister un Consiliu pentru achizitii publice ecologice, prezidat de ministrul Mediului Rovana Plumb si din care mai fac parte, printre altii, consilierul premierului Dante Stein si Costel Popa de la Ecopolis, care sa coordoneze toate aceste consultari pentru definitivarea proiectului, a anuntat vineri secretarul general al MMP Mircea Popa, in cadrul conferintei „Achizitii verzi pentru dezvoltare durabila”, organizata de Comunitateadurabila.ro in Capitala.

La intalnire a participat si Dan Lucian Vladescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), care a pledat pentru completarea legislatiei pentru achizitii verzi cu componente de ordin economic si social.

„Trebuie sa incercam sa cream niste mecanisme paralele prin care aceasta lege sa aiba beneficii pe mai multe domenii. (…) Oamenii nu sunt atat de atenti la chestiunea de mediu, sunt mai atenti la problemele legate de economie, la factorul social”, a aratat Vladescu, adaugand ca ar trebui consultat Ministerul Economiei pentru crearea unor centre de productie, care ar asigura si locuri de munca, pentru aceste achizitii verzi. „De ce nu facem aici becuri ecologice?”, a spus Vladescu, aratand ca, de multe ori in achizitia produselor ecologice, se pune problema rentabilitatii, mai ales daca acestea trebuie aduse de la distanta, si atunci se consuma carburant.

Potrivit lui Costel Popa, in consiliul constituit la nivelul Ministerului Mediului vor fi discutate, pe langa proiectul de lege, si un plan national de actiune privind achizitiile verzi, alaturi de aspecte ca dezvoltarea institutionala, cercetarea si parteneriatele care s-ar putea incheia cu tari mai evoluate din acest punct de vedere ca Olanda si Suedia.

Potrivit unui raport elaborat de Comunitateadurabila.ro, in statele UE se cheltuiesc anual 2,3 trilioane de euro pentru achizitii de bunuri si servicii din bani publici, iar Comisia Europeana a stabilit ca tinta pentru 2010 ca jumatate dintre aceste achizitii sa fie ecologice. Tinta nu a fost atinsa la nivelul UE, unde proportia achizitiilor publice ecologice (APE) a atins 38 la suta, insa unele tari – Olanda, Belgia, Danemarca si Suedia au atins si chiar au depasit procentul propus.

Datele obtinute de Comunitateadurabila.ro prin sondaj de la 17 institutii si autoritati publice, in cadrul unei analize realizate pentru CE in perioada 2009 – 2010, arata ca in Romania s-a folosit cel putin un criteriu APE in cazul a 26 la suta din valoarea contractelor.

ONG-urile propun ca autoritatile publice sa creasca de la an la an cu cate o zecime procentul reprezentant de achizitiile verzi din totalul valorii achizitiilor publice, de la minim zece la suta pentru 2013, la minim 40 la suta in 2016.

Societatea civila mai arata ca, in Romania, aproape 20 la suta din PIB se cheltuieste pe achizitii publice, mai mult decat media in UE, care este de 16 la suta, administratia publica romaneasca avand asadar o putere de cumparare considerabila, ce poate fi folosita pentru a alege bunuri si servicii care protejeaza mediul si contribuie la o dezvoltare durabila.

In cadrul Parteneriatului pentru dezvoltare durabila, ONG-urile implicate au facut si o simulare pentru a determina ce economie s-ar realiza daca in toate proiectele POSDRU s-ar folosi numai hartie reciclata, rezultatul fiind 21 de milioane de euro, suma cu care ar putea fi implementate prin sapte proiecte de reconversie profesionala si integrare in munca a unui numar semnificativ de persoane dezavantajate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *