Acidificarea oceanelor, cercetata de europeni

In mare parte necunoscute, consecintele acidificarii oceanelor asupra ecosistemelor marine vor deveni obiectul unei campanii de cercetare europene, prima de acest fel, coordonata de Observatorul Oceanografic din Villefranche-sur-mer (sudul Frantei), informeaza AFP.
„Pina spre sfirsitul ultimului deceniu al secolului XX stiam ca oceanele absorb o treime din dioxidul de carbon din atmosfera si consideram acest proces drept o adevarata binecuvintare pentru ca aveam o cantitate mai mica din acest gaz cu efect de sera in aer. Apoi cercetatorii au descoperit ca dezvoltarea organismelor marine cu schelet calcaros este afectata de cresterea nivelului de CO2 din apa, stabilindu-se ca aceasta acidificare a apei oceanelor nu este chiar atit de benefica precum se credea”, a explicat Jean-Pierre Gattuso, directorul de cercetare al observatorului oceanografic.

PROCES ACCENTUAT. In fiecare zi, peste 25 de milioane de tone de CO2 produs din activitatile umane este absorbit de apa oceanelor, contribuind la accentuarea procesului de acidificare. Programul de cercetare „Epoca” va mobiliza 27 de echipe de cercetatori din noua tari europene, timp de 4 ani, pentru afla modificarile aduse de cresterea caracterului acid al apei marine asupra ecosistemelor acvatice. Partenerii din cadrul acestui proiect se vor intilni pentru prima oara marti la Nice (sud-estul Frantei), pentru a stabili diferitele etape ale acestui proiect de cercetare. „Un prim pas va fi constituit de descrierea nivelului de aciditate al apei oceanelor din prezent, raportat la nivelurile atinse in trecut pe o perioada de mai multe mii de ani, in trei zone marine: Marea Mediterana, Oceanul Antlantic si Oceanul Arctic”, a precizat Jean-Pierre Gattuso. „Vom cauta sa obtinem date despre gradul de aciditate din trecut al apei marilor si oceanelor prin analizarea unor mostre de sedimente de pe fundul marii. Fiecare strat de sedimente corespunde unei anumite perioade de timp si vom putea estima astfel nivelul pH-ului apei in momentul in care anumite cochilii si schelete calcaroase se formau”, a mai adaugat el.

CAPACITATEA DE ADAPTARE. Mai departe, cea mai importanta etapa a programului de cercetare „Epoca” se va orienta asupra studierii raspunsului organismelor simple marine – zooplanctonul, fitoplanctonul, algele, molustele si coralii – la fenomenul de acidificare. De asemenea, cercetatorii isi propun sa evalueze capacitatea de adaptare a acestor organisme la un mediu marin din ce in ce mai acid.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *