Stuful romanesc, la mare cautare in randul bogatasilor europeni

Stuful romanesc, la mare cautare in randul bogatasilor europeni

In fiecare iarna, stuful auriu din Delta Dunarii este adunat si vandut constructorilor de case de lux din intreaga Europa. Mai nou, acoperisul din stuf este la mare cautare printre bogatii continentului, scriu jurnalistii de la ziarul britanic The Independent.

Desi in secolul 20 acest tip de acoperis ramasese in umbra, acum este din nou la moda, din Germania pana in Marea Britanie, datorita interesului din ce in ce mai mare pentru constructii ecologice si care sa respecte mediul inconjurator.

“Stuful din Delta Dunarii este cunoscut pentru rezistenta sa”, a explicat Octavian Popa, in timp ce urmarea cinci muncitori care taiau plantele cu o combina speciala.

Firma lui Popa, Delta Stuf Production, este una dintre cele doua companii carora li se permite sa faca recoltari, in conditii stricte, in acest loc al patrimoniului mondial UNESCO, unde se gasesc cele mai mari intinderi de stuf din intreaga lume.

In fiecare an, Popa colecteaza peste 20000 de tone de stuf. Aproape toata cantitatea este exportata in Europa, in principal in Germania, Olanda, Danemarca, Franta si Anglia.

Acoperisurile de stuf sunt intalnite pe mai multe continente, facute in aproape orice combinatie: cu iarba, frunze care nu permit trecerea apei sau chiar pamant. Modelele europene insa sunt realizate in principal din stuf si paie, iar materia prima nu provine numai din Romania, ci si din alte tari est-europene.

Acoperis de stuf
“In Franta se inregistreaza o cerere din ce in ce mai mare pentru acoperisurile din stuf. Arata foarte bine si, in plus, izoleaza termic si fonic”, a spus Jacques Baudoin, presedintele unei firme de constructii.

„Astfel de acoperisuri sunt foarte populare si in Olanda”, a spus Henk Horlings, proprietarul unei companii asemanatoare, precizand ca in tara sa exista la momentul actual aproximativ 150.000 de astfel de proprietati.

Inainte sa devina insa material pentru acoperisurile de lux, stuful trebuie cules, de la sfarsitul lunii noiembrie pana la inceputul lunii mai, in conditii destul de dificile. “Facem recoltarea pe o insula plutitoare”, a explicat Dan Baltaneanu, care are o experienta de 52 de ani in domeniu.
“Insula” este de fapt o suprafata subtire de pamant, iar in momentul in care mergi cu un tractor pe ea, este ca si cum ai conduce pe apa, pentru ca suprafata se onduleaza la fiecare miscare.

“Am fost nevoiti sa ne adaptam vehiculele, in conformitate cu mediul”, a spus Baltaneanu. Astfel, tractoarele si masinile de recoltare sunt dotate cu roti foarte late, care exercita o persiune mica, in asa fel incat sa nu dauneze radacinilor.

Acoperisurile din stuf, semn de saracie in Delta

Acoperis de stuf

In timpul comunismului, Nicolae Ceausescu a ordonat recoltarea excesiva a stufului, lucru care a dus la deteriorarea mediului. In plus, radacinile plantelor au fost distruse de motoarele masinilor. Astazi insa, recoltarea este doar partial mecanizata.

In jurul Lacului Sinoe, localnicii culeg stuful cu un cosor, o unealta cu maner de lemn si lama curbata. Snopurile de stuf sunt lasate la uscat, apoi sunt sortate de femei si pregatite pentru export.

“Arunc plantele de anul trecut, care sunt mai gri si mai putin rezistente”, a explicat Maria Scarlat. Munca nu este deloc usoara. “Uneori, cand trebuie sa culegem iarna si este foarte frig, oamenii rup stuful cu picioarele”, a spus Popa.

Nimeni nu se plange, insa. “Fara stuf, am muri de foame. Nu exista alte variante de angajare in zona”, a spus Scarlat. Delta Stuf Production angajeaza pentru cules peste 500 de oameni, iar unii dintre ei dorm in colibe plutitoare la care se poate ajunge doar cu barca. In jur de 200 de oameni lucreaza tot timpul anului.

“Recoltarea stufului este benefica pentru mediu. Trebuie taiat ca sa creasca mai puternic”, a spus Silviu Covaliov, biolog la Institutul National de Cercetare a Deltei Dunarii.

Fiecare familie din zona are dreptul sa culeaga anual aproape doua tone de stuf pentru uz personal, pentru incalzire, repararea acoperisului, constructie de grajduri sau chiar hranirea vitelor.

Ironic, desi acoperisurile din stuf sunt in mare voga in Occident, “ele sunt un semn de saracie in Delta”, a explicat Popa. Covaliov spera insa ca localnicii isi vor schimba parerea si vor folosi mai multe materiale traditionale pentru constructii. “O astfel de atitudine face parte dintr-un mod de viata ecologic”, a incheiat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *