Acoperisuri vegetale contra poluarii

Acoperisuri vegetale contra poluarii

Iarba este foarte eficace in retinerea particulelor fine, periculoase pentru sanatate, iar acoperisurile vegetale ar putea ameliora calitatea aerului in orase. Un studiu realizat la Manchester arata ca daca toate acoperisurile din centrul orasului ar fi acoperite cu sedum – o mica planta suculenta care constituie in prezent vedeta acoperisurilor verzi, ele ar putea retine anual nu mai putin de 210 kg de particule fine (PM10). In fiecare an, peste 9 tone de PM10 sunt emise in atmosfera orasului britanic. Studiul condus de Andrew Speak, de la Universitatea din Manchester, a fost publicat in revista Atmospheric Environment.

Retinerea particulelor este si mai eficace in cazul a doua specii de graminee, comune in preeriile din zonele temperate, ea putand atinge aproape 1,7 tone de PM10 anual. Desigur, efectul filtrant este mai important in apropierea surselor de poluare. “Din acest motiv, la Paris, peretii acoperiti cu vegetatie sunt o formula buna”, explica Andrew Speak. In Europa, acoperisurile reprezinta in medie aproape 35% din totalul suprafetei oraselor.

Metale grele

Particulele fine care patrund profund in interiorul plamanilor pot fi la originea unor afectiuni respiratorii grave. In orasele europene, PM10 sunt produse mai ales de motoarele Diesel sau, sau asa cum se intampla in China, prin arderea carbunelui. Praful din orase transporta de asemenea metale grele rezultate din uzura franelor de automobile sau hidrocarburi aromatice policiclice (HAP) care provin din arderea incompleta a combustibililor, in special a celor utilizati in motoarele cu ardere interna.

In orasele germane si americane s-au construit cele mai multe din noile acoperisuri vegetale. In periodele caniculare, ele pot face sa scada temperatura in cartierele urbane si diminueaza reflexia, restituind umiditatea in atmosfera. In timpul precipitatiilor puternice, ele pot de asemenea sa evite riscurile de inundatii sau de infundare a canalizarii, pentru ca retin o parte din apele pluviale care se scurg rapid pe ardezie sau pe macadam.

Cea mai mare parte a acoperisurilor vegetale sunt instalate pe locuinte noi si indeosebi pe cladiri publice. Cresterea lor este rapid compensata prin economiile realizate in timpul verii prin folosirea mai redusa a aerului conditionat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *