Energia verde din Avrig atrage atentia investitorilor din Elvetia
Energia verde din Avrig atrage atentia investitorilor din Elvetia
China saluta acordul cu UE privind panourile solare
China saluta acordul cu UE privind panourile solare

Guvernul chinez a estimat sambata ca solutia amiabila convenita de China si Uniunea Europeana privind importurile de panouri solare dovedeste, de o parte si de cealalta, ”o atitudine flexibila si pragmatica’, relateaza AFP.
‘Concluzia pozitiva si constructiva a negocierilor noastre demonstreaza pe deplin, de o parte si de cealalta, o atitudine pragmatica si flexibila, precum si intelepciune in solutionarea diferendelor’, a declarat Shen Danyang, purtator de cuvant al Ministerului chinez al Comertului.

Dupa saptamani de negocieri, ca urmare a deciziei UE de a impune temporar taxe vamale antidumping, exportatorii chinezi de panouri solare au propus un angajament privind preturile, ale carui detalii vor fi cunoscute ulterior’, potrivit unui comunicat difuzat de comisarul european pentru comert, Karl De Gucht.

‘In istoria relatiilor comerciale dintre China si UE, acest diferend (…) din sectorul fotovoltaic este cazul de frictiune ce implica cele mai importante sume’, a afirmat Shen Danyang, amintind faptul ca ‘UE este principala piata pentru panourile solare chineze’.

Potrivit agentiei specializate Bloomberg New Energy Finance (BNEF), 71% din productia mondiala de panouri solare s-a realizat in China in 2012, fata de numai 34 % in 2007.

In 2011, Europa – prima piata din lume pentru panouri solare – a importat din China, pentru suma de 21 miliarde de euro, panouri solare si componente aferente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here