Actiune de protejare a cormoranului pitic in Parcul National Portile de Fier

Cormoranii, specie protejată, spaima piscicultorilor
Actiune de protejare a cormoranului pitic in Parcul National Portile de Fier
Actiune de protejare a cormoranului pitic in Parcul National Portile de Fier

Specialistii din institutiile de protectia mediului desfasoara activitati de protejare a cormoranului pitic (Phalacrocorax Niger) in zona transfrontaliera de sud-vest a Romaniei, a declarat pentru AGERPRES directorul Parcului Natural ‘Portile de Fier’, Marian Jiplea.

Potrivit sursei citate, in rezervatiile naturale Balta Nera, Ostrov si golfurile Dunarii se afla in implementare un proiect pentru conservarea si ocrotirea acestei specii de pasari care pastreaza echilibru faunei si sunt un indicator natural al sanatatii habitatelor.

‘Pentru stabilizarea cormoranului pitic in perimetrele precizate au fost plantate 55 hectare cu salcie alba (salix alba). In aceasta perioada si la primavara vom completa cu puieti suprafetele afectate’, a precizat Jiplea.

Seful Parcului Natural ‘Portile de Fier’ a aratat ca in unele puncte din ariile protejate riverane Dunarii, unde au fost amplasate 100 de platforme de odihna, vor fi montate 200 de machete infatisand cormoranii pitici si buturugi cu scorbura pentru atragerea si stabilizarea acestora.

‘Interesul nostru este de a ajuta infiintarea unor colonii de cormorani pitici de-a lungul Dunarii, de a le asigura conditii de hrana si cuibarit, astfel incat sa sprijinim conservarea diversitatii biologice, a speciilor salbatice si a ecosistemelor naturale, sa nu mai migreze spre Delta’, a spus Jiplea.

In context, el a aratat ca valoarea proiectului Life Nature, care cuprinde si activitati destinate protejarii ratei rosii, este de 1,3 milioane euro, Uniunea Europeana contribuind cu 979.000 euro, respectiv 75% din finantare, iar WWF Austria cu aproape 150.000 euro. La nivel international, ambele specii sunt amenintate cu disparitia, estimandu-se ca mai putin de 39.000 de perechi de rate rosii si mai putin de 18.000 de cormorani pitici mai cuibaresc in Europa. Dintre aceste specii, aproape o treime traiesc in Romania si cateva sute in Bulgaria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *