Actiune educationala dedicata sarbatoririi Zilei Mondiale a Pasarilor Migra­toare la Sulina

Actiune educationala dedicata sarbatoririi Zilei Mondiale a Pasarilor Migra­toare la Sulina

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a organizat, la sfarsitul saptamanii,la Centrulde Informare din Sulina o actiune educationala dedicata sarbatoririi Zilei Mondiale a Pasarilor Migra­toare, o campanie anuala de constientizare prin care se urmareste su­blinierea nevoii de protectie a pasarilor migratoare si a habitatelor lor.

Ziua Mondiala a Pasarilor se sarbatoreste la nivel global, incepand cu anul 2006, fiind initiata de Secretariatul Conventiei pentru Conservarea Speciilor Migratoare si Animalelor Salbatice (CMS) si Secretariatul Acordului privind Conservarea Pasarilor de Apa Migratoare African-Eurasiatice (AEWA).

In cel de-al doilea weekend din luna mai, oamenii din intreaga lume, organizeaza evenimente publice, cum ar fi festivaluri dedicate pasarilor, programe de educatie si excursii, observatii de pasari pentru a sarbatori Ziua Mondiala a Pasarilor Migratoare. Tema propusa in acest an este: „Pasarile Migratoare si Oamenii – Impreuna peste Timp”.

Avand in vedere legaturile culturale, sociale, istorice, economice si spirituale pe care le avem cu pasarile, devine clar faptul ca pasarile migratoare si oamenii sunt indisolubil legati in mai multe moduri si planuri diferite. Pasarile migratoare pot fi gasite aproape peste tot pe planeta, asa ca practic, oriunde te duci, pasarile vor fi acolo.

Multe specii de pasari migreaza pentru a supravietui. Fenomenul migratiei pasarilor detine o importanta deosebita acestea actionand ca indicatori ai ecosistemului, ai biodiversitatii si schimbarilor climatice. In timpul migratiei o pasare poate parcurge distante foarte lungi, calatoria fiind plina de primejdii. Trist, dar adevarat, este faptul ca principala amenintare a pasarilor nu sunt factorii naturali ci activitatile umane (defrisari, agricultura, constructii), prin distrugerea habitatelor, a locurilor de popas, iernat, producandu-se astfel un impact dramatic asupra sanselor de supravietuire a speciilor din Clasa Aves.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *