Puii de acvila tipatoare mica sunt din nou primii au luat primii drumul pribegiei

Puii de acvila tipatoare mica sunt din nou primii au luat primii drumul pribegiei

Activitatea de urmarire a acvilelor tipatoare mici pe care au fost montate transmitatoare satelitare in cadrul proiectului LIFE dedicat conservarii acestei specii, implementat de catre Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu alaturi de partenerii sai Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii „Grupul Milvus” si Societatea Ornitologica Romana a continuat anul acesta.

Conform datelor primite de la transmitatoarele satelitare in data de 11 septembrie, puii s-au aflat din nou primii la linia de start a migratiei, inaintea pasarilor adulte, asa cum s-a intamplat si in 2011.

Trei pui – Erika, Darázska si Gura de Aur – au pornit deja spre sud in migratia de toamna. Gura de Aur a inceput migratia in data de 4 septembrie, iar Darázska in 7 septembrie. In data de 10 septembrie a pornit spre sud si Erika, puiul femela, care se afla in prezent pe teritoriul Ucrainei. Gura de Aur si Darázska au trecut de Bosfor si sunt deja in partea asiatica a Turciei (vezi imaginea atasata). Migratia de toamna a celor trei pui a inceput in acest an cu 9 – 13 zile mai devreme decat in 2011, din motive inca necunoscute.

Inainte de primirea datelor satelitare din acest sezon, se stia ca puii nu se indeparteaza mult de Africa pana la varsta cuibaritului – lucru confirmat si de puiul Beni, care in vara anului 2011 s-a oprit undeva in zona Turciei. De aceea,un lucru surprinzator in 2012 l-a constituit faptul ca alti trei pui monitorizati cu ajutorul emitatoarelor satelitare in cadrul proiectului, au ajuns in vara acestui an in teritorii mult mai nordice decat cele cunoscute de specialisti drept zone de raspandire a speciei. Darázska a ajuns undeva in sudul Romaniei iar Gura de Aur s-a oprit in sudul Republicii Moldova. Cea care a intrecut orice asteptari, a fost Erika, puiul care dupa ce a traversat teritoriul Ucrainei, a ajuns in vestul Rusiei.

Cu ajutorul micilor dispozitive GPS, montate pe 13 acvile in 2011 si 6 in 2010, au fost obtinute date importante despre ruta de migratie si locul de iernare a acvilelor, din Africa, dar si despre zonele de cuibarire si folosirea habitatului de hranire, din tara noastra. Toate aceste informatii sunt extrem de importante pentru elaborarea masurilor de conservare dedicate acvilei tipatoare mici, specie amenintata cu disparitia, in conditiile in care populatia ei este estimata la 20.000 de perechi cuibaritoare la nivel mondial. Populatia de acvila tipatoare mica din Romania este estimata intre 2000 – 2300 de perechi, reprezentand aproximativ 22% din populatia speciei la nivelul Uniunii Europene si 10% din intreaga populatie la nivel global. Cele mai multe perechi cuibaritoare de acvila tipatoare mica se gasesc in Transilvania (Regiunea 7 Centru), in vestul Romaniei si pe pantele estice ale Carpatilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *