Adelina Merutiu stie secretele depoluarii solului

    Adelina Merutiu stie secretele depoluarii solului

    Este considerata una din cele mai valoroase studente de la Universitatea „Petru Maior” din Targu-Mures, specializarea Ingineria si Protectia Mediului in Industrie, anul IV. Locuieste in Iernut, are varsta de 22 de ani si a castigat recent primul loc la Conferinta stiintifica studenteasca cu participare internationala „SIMTECH” organizata la Cluj Napoca, unde a prezentat o lucrare intitulata „Fitoremedierea ca metoda de depoluare a solurilor poluate cu metale grele”. Mai multe despre Adelina Merutiu, in interviul urmator.
    Reporter: Ce rezultate ai obtinut in acest an universitar?
    Adelina Merutiu: Am participat la Conferinta stiintifica studenteasca „SIMTECH” organizata la Universitatea Tehnica Cluj Napoca in perioada 6-7 mai, care s-a bucurat de participare nationala si internationala. Am concurat cu studenti de la universitati de elita si am reusit sa obtin primul loc cu lucrarea „Fitoremedierea ca metoda de depoluare a solurilor poluate cu metale grele”. Am fost indrumata de doamna profesoara Florica Morar, care coordoneaza un cerc de cercetare, unde impreuna cu alti colegi determinam probe de sol din zona fostului combinat de la Tarnaveni si din zona municipiului Targu-Mures. Am plantat soia, rapita si grau, plante cu proprietati de fitoremediere, pentru a vedea ce impact are fiecare planta asupra solului. De asemenea, tot in aceasta vara am obtinut locul intai la o Sesiunea de Comunicari Stiintifice organizata la UPM Targu-Mures, in perioada 9-13 mai, sectiunea Mediu, cu lucrarea „Schimbatori de ioni. Teste economice ale schimbatorilor de ioni” sub indrumarea domnului profesor Nicolae Chirila. Pregatirea practica am realizat-o la Termocentrala din Iernut, unde schimbatorii de ioni se folosesc ca metoda de ionizare a apei .
    Rep.: Ce aplicabilitate are metoda descrisa in lucrarea cu care ai castigat primul loc la Cluj Napoca?
    A.M.: Fitoremedierea este o tehnica inovatoare, o metoda care nu polueaza, cu proprietatea de a elimina poluantii organici si anorganici, utilizand plantele capabile sa degradeze si sa elimine poluantii din sol. Prezinta avantaje economice, se poate aplica oriunde si a fost aplicata din cate stiu si in zona Cernobil unde a avut efecte pozitive in sensul ca solul s-a depoluat natural si asta urmarim si noi mai ales ca la Tarnaveni avem o poluare accentuata cu crom. Astfel, prelevam probe, facem analize atat la apa cat si la sol, avand acces sa lucram in laboratoarele de la WESSLING. Urmarim observarea de imbunatatiri in ceea ce priveste calitatea solului si cantitatea de substante poluante. Aceasta lucrare reprezinta doar o parte din studiul de cercetare desfasurat in cadrul UPM.
    Rep.: Ce te-a atras la domeniul ingineriei si protectiei mediului?
    A.M.: Mi s-a parut o meserie de viitor in care poti sa implementezi, sa vii cu idei noi, pentru ca la noi in Romania domeniul protectiei mediului e deocamdata la inceput si poate fi dezvoltat. Imi placeau si stiintele exacte si asa am ales Ingineria si Protectia Mediului…
    Rep.: Ai studiat si in Belgia…
    A.M.: Intr-adevar, am avut parte de o mobilitate Erasmus la University of Liege, unde impreuna cu alti trei colegi ne-am bucurat de un stagiu de invatamant la Facultatea de Stiinte Aplicate- Mecanica si Chimie.
    Rep.: Cum a fost experienta belgiana?
    A.M.: Am fost incantata de sistemul de invatamant de acolo, de faptul ca toata lumea invata si e preocupata de a-si imbunatati mereu nivelul de pregatire. De asemenea, mi-a placut si faptul ca s-a pus foarte mult accent pe practica. Am avut sansa sa lucrez in laboratoare si ateliere specializate, realizand practic produse finite, ajutandu-ma sa inteleg toate etapele realizarii respectivelor produse.
    Rep.: Ce planuri de viitor ai?
    A.M.: Vreau sa aplic la un master in strainatate, chiar am gasit unul in domeniul Chimie si Stiinta Materialelor si apoi sper sa imi continui activitatea profesionala pe partea de cercetare. Recent am aplicat la o bursa de practica intr-o multinationala din Spania, in domeniul ingineriei, unde am fost acceptata.
    Rep.: Ce pasiuni ai in timpul liber?
    A.M.: Imi plac iesirile la munte si la mare, in general imi plac calatoriile si sa vizitez locuri diverse astfel incat atunci cand voi ajunge la o varsta venerabila sa ma uit la o harta si sa vad cat mai multe tari vizitate. Imi place si sa cunosc oameni noi si culturi ale diverselor popoare…

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *