Adio cu sprijinul financiar pentru culturile energetice!

Producatorii agricoli nu vor mai primi din acest an sprijinul financiar de 45 de euro pentru fiecare hectar cultivat cu plante energetice (ex. : rapita, soia, floarea-soarelui, porumb), care sunt folosite in productia de combustibili ecologici, informeaza Ministerul Agriculturii. combustibili ecologici

„In 2009, Comisia Europeana (CE) a luat decizia de a renunta la acordarea sprijinului financiar pentru culturi energetice avand in vedere faptul ca obiectivul pentru care a fost introdus acest sprijin, respectiv cresterea suprafetelor cultivate cu plante de acest tip, a fost atins mai repede decat se preconizase anterior”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Stirea i-a luat prin surprindere pe producatorii de cereale, care erau convinsi ca vor primi sprijinul de 45 de euro si in acest an. „Nu poate sa decida un ministru din Romania in locul celor de la Comisia Europeana. Noi nu am stiut absolute nimic pana acum. E o prostie!”, a sarit, ca ars, Ioan Niculae, presedintele grupului InterAgro, cel mai mare producator de plante energetice din Romania. InterAgro va cultiva, in acest an, 14.000 de hectare de porumb, 2.445 de hectare cu floarea-soarelui si 8.100 de hectare cu rapita, pentru productia de combustibili ecologici, compania detinand la Zimnicea cea mai mare rafinarie de bioetanol din Sud-Estul Europei.

„In Regulamentul CE nr. 73/2009 se precizeaza ca -datorita unor evolutii recente din sectorul bioenergiei si, in special cererii mari de produse din acest sector pe piata internationala si introducerii de obiective obligatorii pentru 2020 pentru cota parte din bioenergie in total combustibil, nu mai exista suficiente motive pentru a acorda ajutor specific pentru culturile energetice-„, se mai arata in comunicatul Ministerului Agriculturii.

Poienaru: „Au schimbat regulile in timpul jocului”

„Eu stiam ca planul Romaniei este ca pana in 2013 sa detina doua milioane de hectare cu plante energetice. Ar putea sa aiba si mai mult, ca oricum sunt trei milioane de hectare de terenuri agricole nelucrate”, a declarat, pentru „Adevarul”, Stefan Poienaru, presedintele Agrofam Fetesti.

Totodata, Poienaru s-a aratat foarte suparat de aceasta decizie, punand-o pe seama guvernantilor romani. „Au schimbat regulile in timpul jocului, deoarece planul era facut pana in 2013. Cred ca guvernantii nostri nu au inteles prea bine lucrurile si ne-au inclus si pe noi in acelasi loc cu celelate tari membre UE”, a declarat Poienaru, care lucreaza 4.000 de hectare de palnte tehnice (rapita si anghinare).

Lucrurile nu stau deloc asa, intucat, anul trecut, in Romania s-au cultivat doar 69.605 hectare cu astfel de plante, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.La nivelul Romaniei, in anul 2007 s-au acordat aceste plati pentru o suprafata totala de circa 22.000 de hectare, in valoare totala de aproximativ 682.519 de euro. Pentru anul 2008, suprafata a fost de 32.650 de hectare, cu o valoare totala de 1,47 milioane de euro,iar pentru anul 2009, platile sunt in curs de acordare, suprafata determinata fiind de 69.509 hectare cu o valoare totala de aproximativ 3,12 milioane de euro, informeaza sursa citata.

Contactati de „Adevarul”, oficialii Ministerului Agriculturii au declarat ca nu este nicio greseala si ca „este strict decizia Comisiei Europene”. „Tocmai de accea a fost transmis astazi comunicatul, pentru a afla si fermierii ca nu vor mai primi sprijinul financiar”, au declarat oficialii din Agricultura.

Ioan Niculae: „Vom face contestatie la Bruxelles!”

„Noi avem contracte incheiate pentru rafinaria de bioetanol cu foarte multi fermieri mici si medii care cultiva astfel de plante deoarece stiu ca primesc acesti 45 de euro pe hectar. O sa facem o contestatie a acestei decizii direct la Bruxelles”, a declarat Ioan Niculae. La randul sau, presedintele Agrofam a declarat ca se va alatura si el lui Niculae si va reclama aceasta neclaritate la Comisia Europeana.

Sprijinul pentru culturile energetice s-a acordat pana in anul 2009 inclusiv, tuturor fermierilor din statele membre care au incheiat contracte cu producatorii de biocarburanti, colectori sau prim procesatori si au preluat cantitatile contractate in vederea obtinerii de energii alternative. La nivelul UE, plata maxima a fost stabilita la 45 euro/hectar in limita unui plafon maxim de doua milioane de hectare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *