Adio, zaibar de Bailesti!


Productia de struguri din sudul tarii este compromisa in proportie de 90 la suta din cauza ploilor. Oltenii din Bailesti se gandesc chiar sa nu mai organizeze Festivalul Zaibarului in orasul lui nea Marin.


Bailestiul este renumit pentru zaibarul pe care localnicii il fac an de an si care este vandut in toata tara. Fiecare locuitor din zona are o metoda proprie de a prepara vinul si nimeni nu vrea sa divulge reteta succesului.

Oprica Iures (73 de ani), unchiul actorului Marcel Iures, este unul dintre bailestenii priceputi, care se ocupa cu prepararea cunoscutului zaibar, marca inregistrata de anul trecut la Oficiul de Stat pentru Invensii si Marci (OSIM). Barbatul povesteste cu tristete ca anul acesta nu va putea umple nici macar un butoi cu vin. Strugurii sunt acri si majoritatea au fost arsi de soare.

„De acum 50 de ani nu am mai avut parte de asa ceva. Nu-mi vine sa cred cand ma uit in jur si vad ca pe fiecare ciorchine nu au mai ramas decat cateva boabe de struguri. Asta este, nu avem ce sa facem. Anul acesta nu o sa mai bem vin. Noi care pana acum vindeam in toata tara, trebuie acum sa cumparam de la altii”, a povestit cu amaraciune batranul.

Nu au culturile asigurate

Nea Oprica are acasa o pivinita racoroasa, care adaposteste noua butoaie. Barbatul povesteste ca mai are ceva vin de anul trecut si ne conduce in beci sa ne arate cat de limpede si de curat este. Intrebat care este reteta unui zaibar reusit, licoare cu traditie la oltenii din orasul lui Nea Marin, gospodarul se face ca nu aude. In Bailesti nimeni nu vrea sa spuna care este secretul pentru un vin reusit.

„Fiecare cu reteta lui. Daca gusti de la fiecare om de aici, ai sa vezi ca vinul are gust diferit, dar tot bun este. Anul acesta vom ramane cu banii dati si fara pic de zaibar. Cine credeti ca are bani sa-si asigure culturile? Va spun eu: nimeni. Noi speram sa nu inghete via la iarna si, Doamne fereste, sa se usuce”, a mai spus nea Oprica.

Omul spune ca a platit 20 de persoane care i-au muncit via. A investit peste 3.500 de lei si nu se astepta sa nu aiba recolta deloc: „Nu-mi pare rau de banii pe care i-am dat, ca trebuia sa fac asta. Am pierdut eu in viata mai multe. Cand ma uit cum arata via, imi vine sa plang. Speram ca la anul sa nu inghete si sa se strice mai rau, ca este vai de noi”.

Marca inregistrata

Primarul din Bailesti s-a gandit sa inregistreze zaibarul la OSIM. Zis si facut. „Aici, la noi, gasesti adevaratul zaibar. Asa cum spunea Amza Pellea, este valuta noastra forte. Asa cum si in alte parti ale tarii s-a obtinut marca inregistrata pe anumite produse, si bailestenii au acest drept”, a spus Costel Pistritiu, edilul orasului.

Oamenii din Bailesti spun ca se pot declara multumiti anul acesta daca vor scoate cate 100 de litri de vin. „Eu am 35 de ari de vie. Din toti strugurii trebuia sa fac zaibar. Dupa cum vedeti, sunt uscati sau necopti. Pana acum trebuia sa fie mari si dulci. In patria vinului nu vom avea vin anul acesta”, sustine Ion Nicolae.

Oltenii se gandesc serios daca sa mai organizeze sau nu „Festivalul Zaibarului” la Nea Marin acasa. Sarbatoarea e deja o traditie si are loc in fiecare an la 21 octombrie. „Noi puneam frumos pe masa sticle de vin cu eticheta. Fiecare venea, gusta, iar cel mai bun zaibar era premiat. Anul acesta ce o sa punem?”, a spus un bailestean.

Ce este zaibarul

Potrivit Dictionatului explicativ al limbii romane, zaibarul este un vin produs dintr-un anumit tip de vita de vie nealtoita, care are struguri nu prea mari, cu boabe alungite, de culoare neagra.

Intre 3 si 7 lei litrul de vin oltenesc

Oltenii nu beau zaibarul oricum si nici la orice masa. Vinul are rostul lui si este servit din damigeana cand sunt primiti musafirii sau cand se pleaca in vizita.

Licoarea neagra, parfumata si tare nu se indoaie niciodata cu apa si se soarbe musai dintr-o cana de lut cu o strachina de acrituri si un fir de praz alaturi. Nici nu e de mirare ca iubitul actor Amza Pellea, in rolul lui Nea Marin, cara plocon cu papornita la nasul sau din Bucuresti praz si zaibar de Bailesti.

Zaibarul nu se vinde in magazine, ci doar la casele gospodarilor. Si numai dupa ce a fost gustat. Un litru costa intre 3 si 4 lei, dar se da si cu 6 sau 7 lei, in functie de pretentiile olteanului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *