Aditivii sintetici din semipreparatele din carne raman in organism chiar si zece ani, pentru ca tubul digestiv nu le poate digera

Aditivii sintetici din semipreparatele din carne raman in organism chiar si zece ani, pentru ca tubul digestiv nu le poate digera

Aditivii sintetici din semipreparatele din carne raman in organism chiar si zece ani, pentru ca tubul digestiv nu le poate digera. Consumul anual de mezeluri in Romania este de aproximativ zece kilograme pe cap de locuitor, ceea ce inseamna ca, in fiecare zi, un roman mananca cam 28-30 de grame de produse din carne. Anul trecut, media tarilor europene mergea catre aproape 100 de grame consumate zilnic. Totusi, diferenta este data de calitatea semipreparatelor romanesti din carne, care este printre cele mai slabe din Europa.

Gheorghe Mencinicopschi, directorul Insitutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti, spune ca absolut toate produsele din magazine, mai putin cele “eco”, sunt pline de chimicale. “Aceste alimente nu pot fi digerate de tubul digestiv, decat in zece ani. Efectul imediat este aparitia gastritelor si a ulcerelor, dar si a celei mai urate forme de cancer – cel colonorectal”, spune Mencinicopschi.

Cel mai mult, insa, atrage atentia asupra intoxicarii cu reclame: “Mezelurile si sanatatea n-au nimic in comun. Copiii n-ar trebui sa
consume niciun gram. De aceea, publicitatea este agresiva pe segmentul celor mici”. Chiar daca au fost siliti de legi sa treaca pe etichete toate componentele retetei, producatorii din Romania se feresc sa dezvaluie cantitatile adevarate de carne dintr-un produs. Dintr-o lista de aproximativ 20 de ingrediente, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfati, nitriti, nitrati, arome sintetice si coloranti, multa sare si multa apa.

Medicii spun ca efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. In schimb, pe timp indelungat, efectele sunt dezastruoase. “Romanii s-au obisnuit sa cumpere apa la pret de carne. In ultima vreme, au aparut tot soiul de aditivi care n-au fost testati toxicologic, dar pe care producatorii au inceput sa-i foloseasca intens. Dintre cei mai periculosi sunt fosfatii, care, in exces, impiedica fixarea calciului in oase. Imaginati-va ce inseamna asta pentru copii”, spune Gheorghe Mencinicopschi. 80% din carnea transata merge pentru specialitati, ca pastrama si cotletul.

Specialistul in sanatate alimentara atrage atentia ca potentiatorii de aroma, care se regasesc chiar si in specialitatile mai scumpe din carne, provoaca un apetit ridicat si dau dependenta: “Glutamatul monosodic da un gust foarte bun. Stimuleaza pofta si te face sa mananci incontinuu. Efectul nu-i imediat, dar mancand si mancand, duce la obezitate”. Din lista lunga de compusi chimici alimentari, colorantii sunt bombe pentru organism. “Rosul carmin se extrage dintr-o insecta. In procesul chimic de extractie, se foloseste aluminiul. Consumul distruge celulele nervoase si riscul cel mai mare il reprezinta Alzhaimerul”, explica Gheorghe Mencinicopschi.
Aspectul de “delicios” al mezelurilor este dat, in mare parte, de faina de soia sau de amidonul de cartofi, care au chiar 40% din compozitia unui parizer ieftin sau a unui salam.

“Soia in stare pura, nemodificata genetic, a ajuns sa fie cel mai sanatos ingredient dintr-un salam. Amidonul, in schimb, chiar n-are ce cauta intr-un produs din carne. Pentru ca nu vor sa fie scrupulosi, producatorii promit sa-l treaca pe lista ingredientelor”, spune Mencinicopschi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *