Administrarea dupa ureche a vitaminei D le poate provoca celor mici pietre la rinichi

Administrarea dup? ureche a vitaminei D le poate provoca celor mici pietre la rinichi
Administrarea dupa ureche a vitaminei D le poate provoca celor mici pietre la rinichi
Administrarea dupa ureche a vitaminei D le poate provoca celor mici pietre la rinichi

Administrarea dupa ureche a vitaminei D le poate provoca celor mici pietre la rinichi. Lipsa soarelui ii poate face rahitici, excesul le arde pielea.

Chiar daca este blamat pentru cres­terea cazurilor de cancer de piele, soarele ramane un stimulant important al imunitatii corpului. Iar copiii sunt principalii beneficiari: soarele ii ajuta la sintetizarea vitaminei D in organism si la prevenirea rahitismului. Pentru a evita pericolele, trebuie insa respectate cateva reguli.

Bebelusii nu se nasc rahitici, ci devin

Rahitismul este un deficit de calciu, fosfati si vitamina D care impiedica procesul de crestere si dezvoltare a oaselor. In absenta acestor vitamine si minerale, oasele devin fragile si se pot rupe foarte usor, chiar in urma unor traumatisme minore.
Vitamina D este cea care stimuleaza  absorbtia de calciu in organism. In lipsa ei nu numai ca nu se mai absoarbe suficient calciu, dar incepe si procesul de demineralizare a corpului. Boala ii afecteaza in special pe cei mici. „Bebelusii nu se nasc rahitici, ei devin”, explica medicul pediatru Calin Ciubotaru.

Pentru a preveni carenta de vitamina D, medicii o prescriu in scop profilactic, existand chiar un program national in acest sens. „Exista multe preparate cu administrare orala. Rahitismul apare atunci cand parintii neglijeaza aceasta administrare sau pastreaza flaconul in conditii improprii”, este de parere medicul.

Vitamina D este inactivata de lumina si caldura, astfel ca o sticluta pastrata in conditii necorespunzatoare poate expira chiar de a doua zi dupa ce a fost desfacuta: „Exista un mit printre mame cum ca sticluta odata desfacuta expira in 30 de zile. Nimic mai fals. Daca este pastrata in conditii corespunzatoare, adica ferita de lumina si de caldura, la temperatura camerei iarna, sau la frigider vara, expira la data inscrisa pe ambalaj. Altfel, daca o tii in soare se poate altera de a doua zi”, mai spune medicul.

La mare, dupa doi ani 

Doua sunt motivele pentru care medicii recomanda administrarea de vitamina D pentru cei mici. „Vitamina D se gaseste in mod natural in multe alimente, in special in peste si fructe de mare, alimente deficitare la noi”, continua dr. Ciubotaru.
Al doilea motiv ar tine de mediatizarea excesiva a efectelor negative pe care le are soarele asupra organismului: „Expunerea la soare ajuta la sintetizarea vitaminei D in organism. Soarele nu este dusmanul omului, ci un stimulator al imunitatii. Copiii au nevoie de el pentru o dezvoltare normala. Excesul incepe atunci cand pielea se arde si acest lucru trebuie evitat”. In plus, trebuie evitate orele cu radiatie foarte puternica pe timpul verii.
Potrivit medicului Ciubotaru, copiii ar trebui dusi la mare din al doilea an de viata si ar trebui expusi la soare  chiar de la doua luni.

Sfatul medicului ortoped:Atentie la supradozare!

Prof. dr. Mihai Jianu

Excesul de vitamina D poate cauza la fel de mult rau pe cat produce lipsa ei.
Potrivit profesorului Mihai Jianu (foto), medic ortoped la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti, adminstrarea dupa ureche a vitaminei D poate produce afectiuni grave:   „Foarte multi copii de 4-5 ani vin cu pietre la rinichi din aceasta cauza. In opinia mea, nu avem rahitism in Romania. Daca exista, avem un caz la 10.000 de copii”, este de parere acesta.
Profesorul crede ca alimentele contin suficiente doze de calciu si vitamina D, astfel incat sa nu mai fie nevoie de prescrierea lor suplimentara.  „Multe mame administreaza din proprie initiativa copiilor calciu si vitamina D sau o fac pentru ca au auzit ca si alte mame obisnuiesc acest lucru. Este foarte periculos”, conchide profesorul.
El recomanda ca aceste suplimente sa nu se faca inaintea unor analize care sa arate ca este nevoie de ele.

Care este cantitatea optima de vitamina D

Medicul Calin Ciubotaru considera  ca si daca cei mici ar sta afara toata ziua, din cauza cupolei de praf care opreste radiatia ultravioleta, organismul lor nu mai poate sintetiza vitamina D astfel ca aceasta trebuie suplimentata: „Am avut cazuri in care copii de 5 ani albi ca branza au fost dusi la mare de parinti, unsi cu creme cu factor inalt de protectie dupa care acestia se mirau ca cel mic are rahitism”.

Doza uzuala de vitamina D este de doua picaturi pe zi, adica 1.000 de unitati. „Cantitatea poate fi sporita sau intrerupta, in functie de evolutia celui mic, care trebuie urmarit in permanenta de pediatru”, este sfatul medicului de familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *