Administratia Nationala „Apele Romane” realizeaza evaluarea corpurilor de apa, din punct de vedere al starii ecologice si al potentialului ecologic, implementand si testand metodologiile elaborate de catre ICIM.

Administratia Nationala „Apele Romane” realizeaza evaluarea corpurilor de apa, din punct de vedere al starii ecologice si al potentialului ecologic, implementand si testand metodologiile elaborate de catre ICIM.

Astfel, la nivelul anului 2010, pe cursul fluviului Dunarea, conform criteriilor Directivei Cadru Apa, au fost delimitate si desemnate 7 corpuri de apa, din care cinci corpuri puternic modificate (Bazias – Portile de Fier I, Portile de Fier II, Portile de Fier II – Chiciu, Chiciu – Isaccea si Sulina) si 2 corpuri de apa naturale (bratele Chilia si Sf. Gheorghe). Dintre acestea, toate cele 5 corpuri de apa puternic modificate ating „potentialul ecologic bun”, iar cele doua corpuri de apa naturale au o stare ecologica buna. Prin urmare, la nivelul corpurilor de apa delimitate pe fluviul Dunarea, toate au o stare ecologica buna si un potential ecologic bun.
„Chiar daca intregul sector romanesc al fluviului Dunarea cu o lungime de 1073 km atinge obiectivele de calitate, respectiv starea ecologica buna si potentialul ecologic bun, este necesar sa fie continuate masurile de reducere a poluarii generate in principal de aglomerarile urbane. Dintre toti afluentii principali ai Dunarii de pe teritoriul romanesc, Argesul ramane in continuare raul cu aportul cel mai insemnat de poluanti”, DAVID Csaba, director general al A.N. Apele Romane, in mesajul adresat de Ziua Internationala a Dunarii, astazi, 29 iunie.
La nivel national, in anul 2010, 82,65% din corpurile de apa naturale, puternic modificate si artificiale (rauri) evaluate de catre A. N. Apele Romane ating obiectivele de mediu. 43,93% din corpurile de apa naturale, puternic modificate si artificiale evaluate de catre A. N. Apele Romane, corespunzatoare lacurilor, ating obiectivele de mediu.
Din evaluarea starii ecologice a corpurilor de apa naturale (rauri si lacuri naturale), au fost evaluate 1643 de corpuri de apa naturale, la nivelul tuturor bazinelor hidrografice, din care: 30 (1,82%) dintre acestea ating starea ecologica ”foarte buna”, 1356 (82,53%) de corpuri de apa ating ”starea buna”, 235 (14,3%) de corpuri de apa naturale au o stare ecologica ”moderata”, 17 (1,03%) corpuri de apa au o stare ecologica ”slaba”, iar 5 (0,3%) dintre acestea ating o stare ecologica ”proasta”.
La nivelul bazinelor hidrografice, in bazinul hidrografic Jiu, se regasesc cele mai multe corpuri de apa naturale, care ating starea ecologica ”foarte buna”. Majoritatea corpurilor de apa naturale ating starea ecologica ”buna”, dintre acestea cele mai multe se regasesc in urmatoarele bazine hidrografice: Siret (305 corpuri de apa), Mures (253 de corpuri de apa), Crisuri (211), Olt (125). In ceea ce priveste corpurile de apa naturale care ating o stare ecologica ”moderata”, cele mai multe se regasesc in bazinul hidrografic Olt (50) si, in ordine: bazinul hidrografic Arges (28), Crisuri (24), Somes (21), Ialomita (15), Siret (13), Vedea (12), Litoral (11), Mures (10). Din punct de vedere al lungimii corpurilor de apa naturale, au fost evaluati 41115,6 km din care 30085 km (73,2%) ating starea ecologica ”foarte buna” si ”buna”, 10227,8 km (24,8%) ating starea ecologica ”moderata”, 623,9 km (1,5%) ating starea ecologica ”slaba” si 178,3 km (0,4%) ating starea ecologica ”proasta”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *