Administratorul Parcului natural „Lunca Joasa a Prutului” se opune construirii termoelectrocentralei Enel, la Galati

Administratorul Parcului natural "Lunca Joasa a Prutului" se opune construirii termoelectrocentralei Enel, la Galati

Ion Stefan, administratorul Parcului natural „Lunca Joasa a Prutului” se opune construirii termoelectrocentralei Enel, la Galati. Compania italiana are nevoie de inca un aviz si pentru a-l obtine il va plimba pe administrator prin Europa ca sa-i arate alte centrale asemanatoare.

Italienii, care vor sa construiasca la Galati o termocentrala pe baza de carbuni, sunt tinuti in sah. Chiar daca a inaintat documentele necesare pentru reavizare (dupa cea negativa), Enel mai are de asteptat cateva saptamani bune primirea unui raspuns. Mai mult chiar, compania italiana, presata de timp si de pretexte ecologiste, a propus deplasarea unei echipe de la Galati intr-una dintre tarile europene, in care functioneaza o termocentrala asemanatoare celei pe care intentioneaza s-o construiasca la noi.

„Am avut o intalnire cu niste reprezentanti si dansii ne-au solicitat sa ne deplasam pentru a vedea o centrala similara in Europa. In Italia sau in Austria. Ramane sa stabilim, sa ne decidem asupra destinatiei. Consiliul Stiintific se va reuni si va decide. Trebuie sa hotaram in cunostinta de cauza, dupa ce ne vom deplasa acolo”, a declarat Ion Stefan, presedintele Asociatiei Judetene a Pescarilor Sportivi (AJPS) Galati, care are in custodie administrarea Ariei naturale protejate „Lunca Joasa a Prutului”.

Dispute

Faptul ca investitia de peste un miliard de euro a inceput sa semene cu o minge de ping-pong, naste dispute intre autoritatile locale galatene.

„Daca vom constata ca in alte locatii din Europa nu polueaza, nu este nicio problema. Problema cea mai mare este ca termocentrala functioneaza pe carbune. Trebuie sa ne gandim bine ca abia am scapat de Uzina Cocso-Chimica a ArcelorMittal”, a spus Ion Stefan.

De cealalta parte, reprezentantii Zonei Libere Galati spun ca investitia Enel ar aduce numai beneficii.

„Aceasta investitie pe care Enel vrea sa o faca la Galati, dezvolta cumva pe orizontala si mediul de afaceri local. Numai daca stam sa ne gandim la banii din impozite care vor merge la Consiliul Local, dar si la locurile de munca ce vor fi create. Chiar nu conteaza toate aceste lucruri?! Mai lipseste ca si zona industriala sa fie transformata in arie naturala protejata”, ne-a spus Angela Ivan, directorul general al Zonei Libere Galati.
Avizul lui Stefan

Agentia Regionala pentru Protectia Mediului, care l-a contrazis nu cu mult timp in urma pe Stefan, spunand ca nu sunt probleme de mediu, asteapta noul aviz din Partea Consiliului Stiintific al Parcului.

„Noi le-am cerut aviz pentru ca este vorba despre vecinatatea Parcului. Noi stam cu procedura de avizare si asteptam. Ei au dat aviz negativ cu drept de revizuire, noi avem totul pregatit”, ne-a declarat Carmen Sandu, directorul ARPM Galati.

Pe santierele amenajate pentru construirea termocentralei pe baza de carbuni vor lucra peste 2.000 de oameni, conform documentatiei. Dupa ce se va finaliza investitia, doar 130 de persoane vor asigura in permanent fluxul energetic al mega-centralei cu automatizare de ultima generatie. Investitia in noua unitate de productie a energiei termo-electrice, in valoare de peste un miliard de euro, va fi derulata de grupul italian Enel si firma Global International 2000 din Bucuresti.

Termocentrala va avea doua generatoare, de 700- 900 de megawati fiecare si va functiona pe baza de carbune adus din Ucraina. Consumul zilnic se ridica la circa 200 de tone pe zi.

Enel a concesionat, inca din anul 2007, 43 de hectare la Zona Libera Galati pentru aceasta investitie, termocentrala urmand sa fie construita pe o suprafata de 36 de hectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *