Un studiu de 15 ani despre balenele cu cocoasa din emisfera sudica a reusit sa demonstreze ceva nou cu privire la imperecherea balenelor, lucru putin cunoscut pana acum. Astfel, s-a observat ca unele balene fac o calatorie intre oceanele Atlantic si Indian pentru a se imperechea.adn balene

Cercetatorii al caror studiu a fost publicat in revista PLoS ONE au studiat 1.527 de mostre de ADN provenite de la tot atatea balene din sudul oceanului Atlantic si din oceanul Indian.

„Acest studiu demonstreaza puterea studiilor genetice de a dezlega misterele privind modul de viata al balenelor”, a declarat Howard Rosenbaum, director al Wildlife Conservation Society’s Ocean Giants Program, citat de Reuters.

Foarte putine lucruri se stiau despre balenele cu cocoasa din oceanul Antlantic, iar cele mai multe informatii datau din 1761. In timp, oamenii de stiinta au incercat sa tina evidenta numarului de balene cu cocoasa aflate in libertate, insa a fost foarte dificil deoarece traiesc in zone nepopulate si calatoresc pe distante foarte lungi.

Se pare ca, in fiecare an, una sau doua balene calatoresc intre oceanul Atlantic si cel Indian pentru a se imperechea, iar in aceasta perioada s-a inregistrat cea mai mare rata a migrarii genelor de ADN. Populatia de 200 de balene cu cocoasa din oceanul Indian are gene distincte fata de celelalte balene si se pare ca nu migreaza.

„Tehnologia moleculara ne ofera o portita de a afla care este viata balenelor si sa intelegem cum migreaza”, a mai spus Rosenbaum.

Sursa: Intact News

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here