Aer curat contra plastic – un gest mic pentru individ, o schimbare mare pentru comunitate

Aer curat contra plastic - un gest mic pentru individ, o schimbare mare pentru comunitate

Tot mai multe state din lume trag semnale de alarma privind cresterea nivelului de poluare la nivel global. Raportul Agentiei Europene de Mediu asupra starii mediului inconjurator in 2010 mentioneaza faptul ca Europa se confrunta cu problema reducerii cantitatii de deseuri  generate de localitatile de pe continent. Date statistice din 2006, citate in raport, mentioneaza existenta a peste 3 miliarde de tone de resturi menajere la nivel european, dintre care au fost reciclate mai putin de jumatate. Restul au fost lasate sa se degradeze in gropile de gunoi, generand gaze de sera. Iar Romania inca este departe de media europeana, raportand, in 2008, reciclarea a numai 1% din deseurile generate, fiind penultima din Europa la acest capitol (date furnizate de Romania catre EuroStat).

In acest context, una dintre cele mai importante actiuni pe care le poate face fiecare dintre noi este aceea de a preveni generarea de deseuri. De pilda, sa folosim vesela din ceramica in locul celei de unica folosinta, din plastic. Sau sa avem o cana din sticla sau ceramica la birou, pentru apa sau cafea, in loc sa folosim paharele de unica folosinta.

Dar de ce am renunta la un gest care a devenit atat de familiar societatii in care traim? Cel mai puternic argument este acela ca, din punct de vedere al impactului asupra mediului, plasticul este unul dintre cele mai nocive materiale existente. Se descompune intr-o perioada foarte lunga de timp, uneori si cateva sute de ani, in functie de o serie de factori de mediu din spatiul in care este depozitat. De aceea, solutia la care s-a apelat in ultimii cateva zeci de ani a fost reciclarea, reutilizarea sau reducerea consumului.

Din pacate insa, cantitatea de plastic colectat selectiv pentru reciclare este inca foarte mica in Romania. Iata de ce este nevoie de fiecare dintre noi pentru a urni din loc muntii de deseuri care ne sufoca gropile de gunoi de pe langa localitati. Si daca este totusi greu de crezut ca actiunile noastre luate impreuna pot face diferenta, sa luam un exemplu concludent: companii mari au deschis la noi in tara subsidiare mari, unele dintre ele cu mii de angajati. Ca sa poata lucra intr-un mediu cat mai prietenos, companiile le-au pus la dispozitie angajatilor apa imbuteliata si dispozitive de distributie a paharelor de plastic de unica folosinta. Cand insa in cladirea de birouri lucreaza peste 2.500 de angajati, cantitatea de pahare utilizate atinge cote impresionante: HP Global Business Center, centrul operational al companiei Hewlett Packard din Bucuresti, de pilda, a socotit peste 2 milioane de pahare folosite intr-un singur an. Ei bine, angajatii din companie au decis sa renunte la aceste pahare. In locul lor, compania le-a asigurat tuturor cani de sticla sau ceramice care pot fi refolosite si care, mai mult, pastreaza si o temperatura optima a bauturii pe care o contin. In acest mod, ei vor reduce cu in jur de o tona pe an cantitatea de deseuri din plastic a orasului. Este lesne de imaginat ce impact extraordinar ar avea acest simplu gest daca toate cladirile de birouri din oras l-ar face incepand de maine.

Practic, nu trebuie decat sa ne alegem o cana din care sa ne faca placere sa ne bem cafeaua, ceaiul, apa sau sucul de fructe. Restul este deprindere de zi cu zi, dar una care, pusa alaturi de cele ale celorlalti locuitori ai orasului, va face diferenta pentru viitorul nostru, al tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *