Aerul conditionat te imbolnaveste?

Daca tot s-a terminat vara si nu mai ai de ales, ci opresti aerul conditionat care pana acum ti-a fost prieten zi si noapte, poate e momentul sa afli la ce boli te-ai expus cat l-ai folosit. Nu ca ai fi putut sa te aperi…
aercond1-21972990752efe61d50d7_250_204_.jpgAerul conditionat este un ajutor de nepretuit pentru persoanele sensibile la cresterea temperaturii: varstnici, copii, cardiaci, diabetici, astmatici.

Dar aceste categorii de persoane sunt si cele mai expuse la riscurile folosirii aparatului-minune, prin sensibi-litatea crescuta la curentii de aer, la alergenii vehiculati sau chiar la posibilele bacterii.

Din acest motiv, este obligatoriu sa fie respectate cateva reguli la folosirea aerului: aparatul va fi montat pe hol, nu in dormitoare, la cel putin sase – noua metri de birouri, iar temperatura setata nu va fi mai mica de 22 C. De asemenea, fluxul de aer nu va fi reglat deasupra locului de luat masa sau deasupra canapelelor.

Sistemele de racire profesionale

Exista o diferenta intre sistemul de aer conditio-nat cu care sunt prevazute cladirile inca din constructie, ce asigura reventilarea aerului din cladiri, independent de mediul exterior si aparatele de aer conditionat frecvent intalnite la noi, montate ulterior, ce preiau un flux de aer din exterior pe care il racesc, eliminand aerul cald afara.

Cele mai multe referiri la bolile infectioase transmise prin aparatul de aer conditionat sunt legate de sis–te-mul din cladiri, in care aerul poate stagna o vreme, favorizand in conditii de umezeala dezvol-tarea unor bacterii, ulterior impras-tiate in cladire.

Cine este de vina?

Un exemplu de organism care se dezvolta in interiorul aparatelor de aer conditionat este Legionella Pneumophila, bacterie responsabila de forme grave de pneumonii. Primele note despre ea au aparut initial la participantii la un congres al veteranilor de razboi in Statele Unite ale Americii, de unde i se trage si numele.

Pneumonia cu Legionella este o afectiune grava, dar pe care, din fericire, nu avem sanse mari sa o intalnim la noi, deoarece mediul de cultura, aerul umed si stagnant din sistemele de ventilatie ale cladirilor, lipseste. Aceasta afectiune grava este o realitate pentru tarile vestice si nu pentru conditiile existente in prezent la noi.

Tipuri de afectiuni

Mult mai frecvente sunt insa afectiunile datorate diferentei de temperatura si fluxului de aer rece la care este supus organismul in mod intermitent, prin expunerea la aerul conditionat. Acesta poate produce nevralgii, migrene, paralizii periferice de nerv facial, banale raceli, rinite, sinuzite, alergii.

* Nevralgiile pot afecta diverse zone ale organismului, mai frecvent capul si trunchiul.

* Durerile dentare, desi au la baza o afectare orga-nica a dintilor, pot fi exacerbate de expunerea la aer rece, la fel si nevralgiile intercostale.

* Nevralgiile intercostale sunt dureri cu caracter de junghi, de intepatura sau arsura, afectand un punct fix de pe suprafata toracelui, de obicei subscapular. Ele sunt persistente si raspund greu la antiinflamatorii locale sau generale, decontracturante musculare si antialgice.

* Paraliziile periferice de nerv facial nu sunt o raritate, dar necesita diagnostic de specialitate. Ele poarta chiar denumirea de r frigore, adica de la frig, si se manifesta prin incapacitatea de a ridica pleoapa superioara, lacrimarea ochiului afectat, caderea coltului gurii cu stregerea pliului nazogenian. Afectiunea se remite cu sau fara tratament intr-un interval de cateva saptamani. Totusi, pentru acest tip de simptome se recomanda consultarea unui specialist.

Rinitele alergice, o categorie aparte

Cand avem senzatia ca ne curge nasul sau ca ne mananca fruntea numim toate simptomele rinita. Mai ales vara, o simtim aparand cand petrecem mult timp la birou sau prin aeroporturi sau cand calatorim mult cu masina si avem aerul conditionat pornit. O tratam dupa ureche sau, dupa caz, dispare singura, cand dispare cauza.

Rinitele pot avea ca substrat o alergie – atunci cand apar de fiecare data la folosirea aerului conditionat, sau pot fi pur si simplu rinite banale, cu evolutie temporara si recuperare totala. Netratate, se pot complica cu sinuzite, mai ales daca persoana sufera de o afectiune cronica cu exacerbari periodice.

Nu rareori expunerea la aerul conditionat poate reactiva o periartrita scapulohumerala sau un lumbago cronic. In concluzie, aerul conditionat e bun, dar cu masura.

http://www.e-sana.ro/index.php?a=1424

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *