Afacerea -Bordei- intra in ancheta unei comisii parlamentare

Parlamentarii vor verifica situatia juridica a Parcului Bordei, urmand ca in urma anchetei sa decida si cine are dreptul de proprietate si de administrare a acestuia. La propunerea grupurilor parlamentare ale PC si PSD, Camera si Senatul si-au dat ieri girul pentru infiintarea unei Comisii speciale de ancheta a situatiei Parcului Bordei, la numai cateva zile dupa ce senatorii au adoptat un proiect care decreta parcul ca fiind de utilitate publica, iar statul roman – singurul expropriator al acestuia. Pana la data de 31 mai a.c., membrii comisiei vor trebui sa decida soarta Parcului Bordei.

Constituirea Comisiei de ancheta pentru Parcul Bordei a trecut, ieri, de plenul Parlamentului cu 290 de voturi pentru, avand sustinerea tuturor grupurilor, inclusiv a PD-L, care a apreciat ca e necesar sa se faca lumina in acest controversat caz. Cel care a avut initial ideea infiintarii acestei comisii care sa clarifice situatia parcului a fost senatorul PC Marius Marinescu, dar, ulterior, initiativa sa a fost sustinuta de toti senatorii si deputatii PC si PSD. Comisia de ancheta va fi formata din 15 parlamenta
ri de la toate partidele, care au sarcina ca, pana la sfarsitul lunii mai, sa verifice situatia juridica a terenului, daca lui Costica Constanda ii revine sau nu dreptul de proprietate si administrare a unei parti a Parcului Bordei si sa analizeze daca municipalitatea a respectat sau nu modul de incadrare a terenului in diferite categorii de proprietate si folosinta.

Schimbul de terenuri cu Satul Francez, luat la puricat
Parlamentarii sunt, de asemenea, abilitati sa urmareasca daca Primaria Generala a Capitalei a respectat legea atunci cand a decis trecerea unor hectare din Parcul Bordei din administrarea domeniului public in cel privat, dar si legalitatea schimbului de terenuri dintre Parcul Bordei si Satul Francez. Nu vor scapa neverificate nici actiunile de defrisare a parcului pentru a face loc unor constructii de locuinte, cu impact deosebit asupra calitatii mediului. In activitatea sa, comisia va face audieri si va cere institutiilor implicate sa-i puna la dispozitie documentele necesare clarificarii situatiei juridice a Parcului Bordei. Cei care vor refuza sa coopereze cu membrii comisiei risca sa fie trasi la raspundere penala.

Cei 15 parlamentari care-l verifica pe Videanu
Comisia parlamentara este formata din parlamentarii PSD Rodica Nassar, Aura Vasile, Ioan Adam, Serban Nicolae si Nicolae Marasescu. Din partea PNL au fost desemnati Bogdan Olteanu, Rares Manescu si Mircea Ciopraga, iar PD-L i-a ales pe Costica Canacheu si Sorin Paveliu. PRM va fi reprezentat de Ilie Merce si Petru Stan, conservatorii, de catre senatorul Marius Marinescu, iar UDMR, de catre Garda Becsek si Deszo Kalman. In comisie a fost cooptat si un reprezentant al minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, Ibran Iusein.

Propunerea de infiintare a comisiei pentru Parcul Bordei a fost sustinuta de toate grupurile parlamentare. Senatorul PC Marius Marinescu a declarat ca in Romania coruptia este la ea acasa si ca spera ca aceasta comisie sa-si faca treaba, iar „cei vinovati in afacerea -Bordei- sa fie trasi in teapa”. „Cazul Bordei a facut prea multa valva si a provocat o inflamare nejustificata”, a fost de parere si liderul PD-L Cristian Radulescu. La randul sau, deputatul PSD Aura Vasile a sustinut ca „membrii comisiei trebuie sa inceapa investigatia cu actul de proprietate pe acest teren. Nu ne intereseaza Costica Constanda. El este doar un pion, un individ folosit”. Aura Vasile a mai spus ca in acest moment mafia retrocedarilor terorizeaza administratiile locale. Si PRM a sustinut necesitatea infiintarii acestei comisii, deputatul Mircea Costache precizand ca ancheta trebuie sa mearga pana la capat si sa nu fie blocata, cum s-a intamplat cu alte comisii parlamentare.

Costica, castigator al scandalurilor din jurul parcului

A pornit cu un schimb de terenuri, facut de Traian Basescu, prin dispozitie de primar, in perioada cand acesta era edilul-sef al Capitalei. Dupa ce a actionat ca intermediar al celor doua persoane care au beneficiat de dispozitiile lui Basescu, Constanda a cumparat cele 3,3 hectare din Parcul Bordei cu suma de 13 milioane de dolari. Acum primeste la schimb 2,8 hectare de teren in Satul Francez, cu o gramada de vile, pe care va trebui sa le plateasca la pretul de inventar, nu la valoarea de piata. In plus, pastreaza in proprietate 4.624 mp de teren in Parcul Bordei. Valoarea terenului pe care il primeste la schimb Constanda este de 132 de milioane de euro, adica peste 200 de milioane de dolari la cursul actual. La aceasta se adauga diferenta dintre valoarea la care Constanda cumpara constructiile din Satul Francez si valoarea reala de piata. Conform datelor aparute in mass media, Constanda trebuie sa plateasca 7 milioane de euro pentru constructii, in timp ce valoarea de piata a acestora se apropie de 30 de milioane de euro. Luand in calcul si diferenta de la constructii, Constanda a castigat, de pe urma terenului cumparat in 2003, aproape un sfert de miliard de dolari. Hotararea nr. 5/17.01.2008, a CGMB, prin care se aproba schimbul de terenuri, se bazeaza pe o expertiza intocmita de Marian Timnea, expert evaluator. Acesta a concluzionat ca un metru patrat de teren in Satul Francez, care este acum un cartier de lux, are aceeasi valoare cu un metru patrat de spatiu verde in Parcul Bordei. Expertul a avut insa grija sa precizeze ca valorile din expertiza sunt valabile doar pentru schimbul de terenuri, pentru orice alt scop valorile proprietatilor evaluate putand fi diferite.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *