Afacerile cu resurse naturale, scoase la lumina

Ultimul act aditional la contractul pentru exploatarea resurselor naturale din Marea Neagra va fi desecretizat in totalitate.
desecretizarea contractelor
Premierul a promis ca, pe viitor, nu se vor mai incheia astfel de documente, decat daca este vorba despre siguranta nationala si de aparare. „Desecretizarea contractului cu Sterling nu este un demers izolat, ci va continua cu celelalte contracte. In mandatul meu, nu vor mai exista astfel de contracte secretizate”, a spus Boc.

Declaratia, facuta ieri la lansarea raportului de analiza, sinteza si prognoza al Societatii Academice Romane „Romania 2009, criza economica si statul de drept”, nu face decat sa o confirme pe cea a presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Gelu Maracineanu, potrivit caruia saptamana aceasta se va desecretiza contractul initial, „cel din 1992, care a fost aprobat prin HG nr. 570”.

De altfel, surse din piata energetica au declarat sambata ca Ministerul Economiei intentioneaza sa faca publice contractele incheiate intre compania de stat Hidroelectrica si traderii privati de energie, urmand sa ceara, in acest sens, acordul firmelor.

Se asteapta rezultatul verificarilor
La jumatatea saptamanii trecute, Gelu Maracineanu anunta ca a inceput demersurile pentru desecretizarea contractului de baza incheiat cu firma Sterling, guvernul urmand sa se pronunte saptamana aceasta.

Ceva mai devreme se demarase verificarea tuturor institutiilor implicate in acordurile cu firma Sterling Resources, care dau dreptul acesteia sa extraga hidrocarburi din Marea Neagra pana in 2022. Documentele in cauza implica Secretariatul General al Executivului, Cancelaria premierului si Ministerele Justitiei, Mediului, Afacerilor Externe si Finantelor, scopul controlului fiind verificarea respectarii legislatiei privind acest contract. Verificarile au fost solicitate de premierul Emil Boc, ca urmare a dezbaterii privind cel de-al 11-lea act aditional dintre Sterling Resources si ANRM la un contract incheiat in 1992, care permite companiei sa exploateze rezervele de petrol si gaze aflate in doua perimetre din Marea Neagra.

Actul aditional a fost aprobat, in noiembrie 2008, printr-o hotarare a fostului executiv, condus de Calin Popescu Tariceanu, la sfarsitul mandatului.

Hotararea de guvern este semnata de presedintele ANRM si de seful Cancelariei premierului, Dorin Marian, si este avizata de ministrul mediului, Attila Korodi, de cel al economiei, Varujan Vosganian, iar in cazul Ministerului Justitiei, stampila apartine unui secretar de stat. Ulterior, presedintele ANRM de la acea data, Bogdan Gabudeanu, a fost eliberat din functie, fiind inlocuit de Maracineanu.

Drept exclusiv de exploatare
In 1992, compania Rompetrol, care reprezenta la acea data statul roman, si consortiul format din firmele Enterprise si Canadian Oxy, au incheiat un acord de explorare si impartire a productiei. Acesta a fost preluat ulterior de firma Paladin, de la care a ajuns, in 1997, la Sterling Resources. In 1993, Rompetrol a fost privatizata, iar locul companiei in acordul cu Sterling a fost luat de ANRM.

Potrivit actului aditional incheiat pe 12 noiembrie 2008, ANRM a concesionat companiei canadiene Sterling dreptul exclusiv de a executa operatiuni petroliere in doua perimetre din Marea Neagra, XIII Pelican si XV Midia.

„Contractul de explorare si impartire a productiei din perimetrele XIII Pelican si XV Midia prevede explorarea, pe contul si riscul partenerilor straini, a suprafetelor contractuale si, in caz de reusita, exploatarea zacamintelor descoperite in comun cu o entitate reprezentand statul roman, in cote procentuale de impartire a costurilor si a productiei convenite in contract”, se arata in Nota de fundamentare postata pe site-ul ANRM, cu precizarea ca durata acordului petrolier este de 30 de ani de la data intrarii in vigoare, cu drept de prelungire cu pana la 15 ani.

Documentul mai prevede ca Sterling are dreptul sa dispuna de cantitatile de petrol care ii revin din suprafata contractata de la ANRM, inclusiv sa le exporte, sa ceara extinderea suprafetei contractuale peste limita stabilita initial si sa solicite cu prioritate concesionarea altor exploatari.

Compania Sterling Resources a intrat in atentie dupa ce au aparut suspiciuni privind contractul incheiat cu ANRM pentru explorarea a doua perimetre din Marea Neagra, chiar inainte de a fi cunoscuta decizia Curtii Internationale de Justitie (CIJ) de la Haga in disputa dintre Romania si Ucraina.

Cele doua tari si-au disputat timp de mai multi ani proprietatea unei portiuni din platoul continental al Marii Negre. Pe 3 februarie, CIJ a decis ca Romaniei ii revine 79,34% din teritoriul aflat in litigiu, reprezentand 9.700 de kilometri patrati, zona unde se presupune ca exista rezerve de gaze naturale si petrol.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *