Afectiuni combatute prin dieta

salata-masline.jpgDesi unele afectiuni se pot „citi” usor prin semnele pe care ni le arata corpul, specialistii atentioneaza ca acest lucru nu se poate substitui vizitelor medicale

Vergeturile, insomniile sau transpiratiile excesive pot semnala lipsa anumitor vitamine sau minerale din organism, spune omul de stiinta Jim Campbell, intr-un articol aparut in ziarul Daily Mail. Totusi, odata ce ati depistat vreo carenta, daca automedicatia nu da rezultate, supuneti-va unui un consult de specialitate.

1. Rosul unghiilor – carenta de calciu

Onicofagia, cum este denumit obiceiul de a-ti roade unghiile, poate aparea fie pe fond de stres, fie din cauza lipsei unor minerale. In cel de-al doilea caz se poate vorbi de o carenta de calciu, magneziu, potasiu sau alte minerale necesare corpului. Sursa principala de calciu o reprezinta produsele lactate, broccoli, soia sau fructele oleaginoase. Pentru absorbtia calciului, acesta trebuie asociat cu vitamina D, activata de razele solare. Expunerea rationala la raze UV este, asadar, benefica organismului. Pe perioada iernii putem apela la complexe de Calciu+vitamina D pentru a nu ni-l procura in continuare din propriile unghii.

2. Vergeturile – deficienta de zinc
Adesea, dungi inestetice apar pe zonele corpului care au suferit o intindere brusca. Cu timpul, liniile fine de la inceput se adancesc si capata o culoare mai deschisa decat a pielii, devenind mai mult sau mai putin vizibile. Vergeturile pot aparea in adolescenta cand corpul creste brusc, la persoanele cu fluctuatii mari de greutate si la gravide. Medicii sustin ca zincul ajuta la producerea colagenului, care confera elasticitate pielii. Pentru a estompa vergeturile, includeti in dieta stridii, nuci si alune, branza, oua si cereale integrale.

3. Transpiratia excesiva – carenta de crom
Indiferent de sezon, hiperhidroza – dupa este denumita in lumea medicala – afecteaza milioane de persoane din intreaga lume. Zonele in care se resimte sunt cu precadere palmele, axilele, fata sau picioarele. In ceea ce priveste aparitia acestei afectiuni, numeroase studii acuza o deficienta de crom posibil de combatut in mod natural prin consumul de cereale integrale si de legume.

4. Sangerarile nazale sau gingivale – carenta de vitamina C sau K
Atunci cand sangerarile, atat nazale cat si gingivale, apar usor si dureaza, se poate semnala o carenta de vitamina C sau K importante in procesul de coagulare a sangelui. In lipsa acestora, pana si o rana minora poate sangera mult timp. Surse de vitamina K sunt bananele, varza, conopida si spanacul. Vitamina C, cu rol important in intreg organismul, se gaseste in cantitati mari in citrice, fructe si legume.

5. Matreata – deficienta de acizi grasi esentiali
O carenta de acizi grasi poate cauza descuamari ale epidermei capului sau excesul de ceara in urechi. In acest caz, este recomandat consumul de peste oceanic, deoarece este cel mai bogat in acizi grasi omega 3, spune specialistul Jim Campbell. Pentru refacerea pielii este extrem de important vitamina A si consumul din abundenta de lichide, exclusiv sucurile (ne)carbogazoase nenaturale din comert.

6. Tremurul mainilor – lipsa de magneziu si de vitamina B1
5% dintre persoanele de peste 40 de ani se confrunta cu un tremur al mainilor, neavand o baza neurologica. Cateodata sunt afectate si gatul, fata sau picioarele. Problema ar putea-o constitui lipsa de vitamina B1 si magneziu. Orezul si ouale contin vitamina B1, iar magneziul se gaseste in lapte, paine, cereale si cartofi.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *