Afine si trufe in loc de cartofi si sfecla

Incurajati de subventii, zeci de brasoveni au renuntat la cartofi si cultiva ciuperci si arbusti pentru fructe de padure. Mihai Ciubotaru a intrat in afacerea cu afine banuind potentialul unei culturi mai putin obisnuite. A investit 15.000 de euro, iar profitul anual este de 3.000 de euro.Mihai Ciubotaru a strans prima recolta

Mihai Ciubotaru a strans prima recolta Primele plantatii de afine din judetul Brasov au aparut in zona Fagarasului, unde terenul are aciditate mare si se preteaza la astfel de culturi.

Oamenii au renuntat la culturile de cartofi si sfecla si au cultivat afine pe suprafete cuprinse intre doua si opt hectare in localitatile Vistea de Sus, Sercaia, Breaza si Savastreni.

Prima recolta, dupa cinci ani de munca

Brasoveanul Mihai Ciubotaru a cules roadele primei sale recolte de afine de Zetea, dupa o munca de cinci ani. Initial, fermierul a vrut sa aduca pe piata ulei de alun, dar dupa studii elaborate ale solului a fost sfatuit sa cultive afine.

„La fel de profitabile sunt si culturile de mur, catina, agrise si coacaze negre. Acestora le sunt propice solurile acide si acesta era si tipul de teren pe care-l aveam eu. In tara noastra sunt doar cateva locuri cu asemenea soluri: la poalele Fagarasului si in Harghita, unde am si eu ferma”, declara Mihai Ciubotaru.

Fermierul spune ca un hectar de afine inseamna o cultura de 8 – 12 tone, iar o tona de afine aduce un profit de 3.000 de euro.

„Investitia este, insa, una pe termen foarte lung. Eu, cu prima mea recolta, inca mai am pierderi, dar sper sa-mi recuperez banii. Am investit in aceasta afacere 15.000 de euro. Eforturile de intretinere a culturii sunt foarte mari si complicate, dar cu rabdare si oameni seriosi, le faci pe toate”, marturiseste Ciubotaru.

Zeci de brasoveni au depus in ultimele luni proiecte la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit pentru a primi fonduri europene pentru culturi de afine, trandafiri, trufe sau plante ornamentale. Pana acum au fost depuse 35 de proiecte, dintre care 23 au fost acceptate.

Mihai Ciubotaru nu crede, insa, ca se poate face o moda din cultivarea afinelor. „Oamenii trebuie sa stie ca nu trebuie sa se ia dupa moda, ci trebuie sa-si adapteze produsele solului si climei. Este important sa analizam aceste coordonate atunci cand cultivam ceva, pentru ca, altfel, investim degeaba”, sfatuieste Mihai Ciubotaru.

Trufele, delicatese de mii de euro

Trufele sunt cele mai scumpe, cele mai rare si mai gustoase ciuperci. Un kilogram dintre cele mai valoroase soiuri de trufe ajunge pana la 4.000 de euro.

In Romania, trufe de calitate se recolteaza in Ardeal. Avem trei soiuri de trufe: de vara, de iarna si comune. In cautarea lor vin foarte multi straini, insotiti de caini special dresati si cu masini performante.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *