AFP: Proiectul de introducere a unei taxe pe fast-food genereaza nemultumiri in Romania

Un proiect guvernamental roman privind introducerea unei taxe pe fast-food in scopul de a combate obezitatea ii nemultumeste pe specialistii din domeniul alimentatiei si genereaza indoieli cu privire la eficienta sa. taxa pe fast food

Aceasta taxa, in cazul in care va fi adoptata, este foarte rara in Europa. Franta a intentionat sa introduca o astfel de masura in 2008, dar a renuntat.

Nu mai putem ramane cu bratele incrucisate. Trebuie sa ii reinvatam pe romani sa se hraneasca in mod corect „, a declarat secretarul de stat pentru Sanatatate, medicul Adrian Streinu-Cercel, aparand acest proiect cu ocazia unei dezbateri publice care avut loc in aceasta saptamana.

Aceasta este insa o misiune dificila intr-o tara cunoscuta pentru mesele copioase, adeseori cu mancaruri destul de grase si care includ invariabil carne de porc.

Potrivit statisticilor ministerului, aproape un roman din doi este supraponderal , tara ocupand locul al treilea in Europa dupa prevalenta obezitatii. Bolile si problemele asociate cu obiceiurile alimentare nesanatoase au inregistrat un progres in ultimii ani, in special in randul tinerilor.

Daca obezitatea afecteaza pana in prezent un numar limitate de copii (3,5 la suta), tendinta este cea care reprezinta o ingrijorare, acest procent dublandu-se in patru ani.

Oamenii de afaceri nu contesta aceaste cifre. Dar ei apreciaza ca situatia nu se va schimba doar prin impunerea unei noi „contributii”, pe langa cele 300 de taxe deja existente.

Ei acuza, de asemenea, Ministerul Sanatatii ca a pregatit acest proiect fara a consulta patronatul si sindicatele si, mai ales, fara a preciza ce produse vor intra sub incidenta taxei.

Romanii mananca prost pentru ca sunt saraci„, explica Dragos Frumosu, presedinte al sindicatului industriei alimentare.

In opinia lui, taxarea hamburgerilor, a chipsurilor sau a produselor de patiserie nu face decat sa determine oamenii sa se indrepte catre alte produse ieftine, „si mai putin sanatoase, fabricate in conditii insalubre”.

Orice masura restrictiva poate avea un efect contrar daca nu este insotita de o campanie de educatie. Este ca fructul interzis„, a declarat pentru AFP directorul Institutului de cercetari alimentare, Gheorghe Mencinicopschi.

Mihai Visan, presedintele Romalimenta, o asociatie care grupeaza oameni de afaceri din acest sector, insista asupra „impactului economic si social” al acestui proiect, care penalizeaza consumatorii, deoarece dupa un an 2009 marcat de o recesiune severa, producatorii vor reflecta taxa in pret.

Sindicatele evoca deja cresteri ale preturilor de pana la 20 la suta si disponibilizarea a 35.000 de persoane.

„Nu se poate vorbi de somaj si majorarea preturilor, atat timp cat lista produselor vizate nu a fost intocmita”, a replicat medicul Streinu-Cercel.

Guvernul a evocat totusi colectari de un miliard de euro pe an.

Expertii amintesc ca initiative similare s-au soldat cu un esec in trecut. O „taxa pe viciu” a privat bugetul public de 375 de milioane de euro dupa o explozie a pietei negre a bauturilor alcoolice, mai ieftine si netaxabile, si privilegiata astfel de consumatori.

Taxa pe viciu a fost foarte prost primita de UE„, subliniaza Dan Schwartz, expert fiscal si membru al Camerei de comert romano-americane, care precizeaza ca domeniul taxelor este reglementat strict de Bruxelles.

Sursa: MediaFax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *