Africa de Sud a renuntat la planul de combatere a incalzirii climatice, pentru cresterea economica

Africa de Sud, tara cu cele mai mare emisii de gaze cu efect de sera de pe continentul negru, a abandonat un plan ambitios de lupta impotriva incalzirii climatice, alegand in schimb sa favorizeze cresterea economica, afectata de criza mondiala si de lipsa energiei, potrivit AFP.Themba Maseko

Guvernul, care a fost inlocuit aproape integral dupa alegerile generale din aprilie, „arata incetul cu incetul informatii ce demonstreaza schimbarea politicii privind schimbarile climatice”, a spus cercetatorul Glenn Aston.

„Raspunsul pe termen mediu la criza energetica este continuarea dependentei de carbune, in timp ce renuntarea progresiva la energiile fosile a fost amanata pe termen lung”, a explicat acesta intr-un articol publicat de organizatia noneguvernamentala African Civil Society.

Recesiunea care a afectat cea mai puternica economie din Africa a dus la reducerea cu jumatate de milion a locurilor de munca de la inceputul acestui an, 43% dintre sud-africani traind sub pragul saraciei. Astfel, noul guvern, care si-a stabilit ca prioritate combaterea somajului si a saraciei, a adoptat un ton ferm inaintea summit-ului tarilor din G20 de saptamana viitoare, care va trebui sa pregateasca conferinta climatica de la Copenhaga din decembrie.

„Nu este realist in acest moment sa ne luam angajamente legate de cifre (…) care ar crea fara indoiala handicapuri cresterii economice”, a declarat recent purtatorul de cuvant al guvernului Themba Maseko.

Africa de Sud, unde emisiile pe cap de locuitor echivalau cu cele din Germania, era considerata in urma cu un an, un exemplu pentru marile economii emergente precum China si India, dar planul sau ambitios, care prevedea penalitati pentru industriile poluatoare, nu a fost pus in practica.

Compania publica de electricitate, Eskom, nu a obtinut sprijinul financiar solicitat de la stat pentru a investi in surse de energie regenerabila. De altfel, pentru a alimenta cresterea, Eskom mizeaza acum pe crearea de noi centrale pe carbune, deoarece Africa de Sud dispune de rezerve enorme.

Uniunea Europeana, aflata in prezent sub presedintie suedeza, nu a reusit sa obtina din partea Africii de Sud un angajament privind emisiile de CO2. Africa de Sud vrea sa ceara, in schimb, la summitul G20 statelor bogate o contributie financiara de 0,5% din produsul brut mondial pentru tarile in curs de dezvoltare, respectiv de 200-400 miliarde dolari.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *