Agentia Europeana pentru Securitatea Alimentara: 60% din legume si 30% din fructe contin pesticide

Agentia Europeana pentru Securitatea Alimentara: 60% din legume si 30% din fructe contin pesticide

Agentia Europeana pentru Securitatea Alimentara informeaza consumatorii ca 60 la suta din legume si 30 la suta din fructe contin pesticide. Procentele sunt ingrijoratoare, pentru ca aceste substante ne pun in pericol sanatatea!

Mai mult decat atat, cercetatorii sustin ca substantele chimice folosite de agricultori pentru a creste productia la unele fructe si legume duc la eliminarea substantelor nutritive care se gaseau in mod normal in acestea. Merele pot avea pana la 47 de substante toxice, iar salata, varza sau spanacul contin pana la 43 de substante toxice. Afinele din plantatii pot avea si ele pana la 13 substante chimice rezultate in urma tratamentelor.
Ca sa evitam cu totul pesticidele, cel mai bine ar fi sa cumparam fructe si legume organice sau din surse sigure, necontaminate. Cel putin sa aplicam aceasta regula pentru produsele din categoria mai expusa la tratamente cu pesticide. Daca nu suntem pregatiti pentru o schimbare prea mare a obiceiurilor de consum, trebuie sa avem grija sa spalam bine fructele si legumele cu apa calduta. Acolo unde este cazul, le curatam de coaja pentru a reduce cantitatea de pesticide la care ne putem expune. In plus, este bine sa evitam sa mancam fructe si legume cultivate in extrasezon, pentru ca atunci se folosesc cele mai multe substante chimice.
Statul, prin institutiile sale, protejeaza consumatorii impotriva folosirii abuzive a pesticidelor cu scopul de a mari productia si, implicit, profitul, in detrimentul sanatatii celor care le cumpara. Astfel, organul legiuitor a dispus prin lege masuri menite sa limiteze folosirea iresponsabila a acestor substante. Se interzice comercializarea legumelor, pepenilor si a ciupercilor cultivate in stare proaspata sau procesate, destinate consumului uman, care contin reziduri de pesticide si metale grele sau alte produse, care depasesc nivelele maxime admise, stabilite de legislatia in vigoare.
Pe de alta parte, producatorii agricoli care cultiva legume, fructe, pepeni si ciuperci au obligatia de a practica metode de cultivare sanatoase, astfel incat sa asigure siguranta alimentara a consumatorilor, sa respecte normele de mediu, sa tina evidenta tratamentelor fitosanitare si produselor chimice utilizate in procesul de productie.
Respectarea acestor obligatii este monitorizata de stat prin personalul de specialitate din Directiile pentru Agricultura Judetene si cea a Municipiului Bucuresti.
Fiind convins de necesitatea asigurarii securitatii alimentare a populatiei judetului, directorul executiv al Directiei pentru Agricultura Valcea, Florel Badele, pune in prim planul activitatii de conducere a institutiei, verificarea intocmirii registrelor de evidenta a tratamentelor fitosanitare si a produselor chimice utilizate in procesul de productie a legumelor.
Personalul de specialitate din Directia pentru Agricultura Valcea a informat si va informa producatorii agricoli de legume si fructe ca sunt obigati sa intocmeasca si sa completeze registrele de evidenta a tratamentelor fiotosanitare si a produselor chimice utilizate in procesul de productie a legumelor si fructelor.
Verificarea acestor registre va determina obtinerea legumelor si fructelor cu un continut scazut de pesticide si alte substante daunatoare sanatatii consumatorilor.
Nerespectarea dispozitiilor privind intocmirea si completarea registrelor de evidenta a tratamentelor fitosanitare si a produselor chimice utilizate in procesul de productie a legumelor, fructelor, pepenilor si ciupercilor se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei.
Aceasta sanctiune se aplica atat persoanelor fizice cat si persoanelor juridice.
Toate masurile expuse au o singura si importanta finalitate: asigurarea sanatatii consumatorilor de legume si fructe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *