Agentia Internationala pentru Energie avertizeaza Germania asupra costurilor nesustenabile cu energia verde

Industria solara - cu un ochi rade, cu altul plange
Agentia Internationala pentru Energie avertizeaza Germania asupra costurilor nesustenabile cu energia verde
Agentia Internationala pentru Energie avertizeaza Germania asupra costurilor nesustenabile cu energia verde

Sprijinul Germaniei catre energia solara si cea eoliana si retragerea sa din domeniul nuclear cresc preturile electricitatii la niveluri nesustenabile si distrug suportul pentru agenda verde, avertizeaza Agentia Internationala pentru Energie (IEA), citata de The Telegraph. STIRI PE ACEEASI TEMĂ Nicolae Havrilet, la Bucharest Forum/Energy: „ANRE e ca un dresor pus … Nita la Bucharest Forum/Energy: “Uniunea Europeana pierde din competit… Nita, la Bucharest Forum/Energy: „Factura de energie a consumatorului … „Faptul ca preturile germane la electricitate sunt printre cele mai mari din Europa trebuie sa fie un semnal de alarma”, spune IEA. „Tranzitia catre energie cu putine emisii de carbon necesita acceptare publica, asadar preturile curentului trebuie sa ramana la niveluri acceptabile”, mai arata institutia.

Strategia Germaniei tinteste ca 50% din consum sa provina din surse verzi pana in 2030 si 80% pana in 2050, ceea ce constituie o mare provocare pentru baza industriala, mare consumatoare de energie.   Costuri de un trilion de euro   Peter Altmaier, ministrul german al Mediului, spune ca pana in 2039 costurile ar putea ajunge la un trilion de euro, desi ar putea fi scazute pana la 700 de miliarde de euro prin reducerea tarifelor de injectie garantate de stat. Sumele imense au sunat alarma an constiinta contribuabililor in vreme ce industria se teme ca dependenta mare de energia eoliana din Marea Nordului ar fi exorbitanta si ar putea risca o cadere abrupta.   „Sistemul energetic german este in esenta stricat”, se arata intr-un raport recent al bancii australiene Macquarie. „Nu exista destule cabluri care sa aduca electricitatea in principalele centre industriale din regiunile Ruhr si Rhin iar peticeala nu e de ajuns”, mai arata Macquarie.   Costurile cu electricitatea au urcat cu 11 puncte procentuale anul trecut, in parte din cauza subventiilor catre sectoarele eolian si solar.

Subventiile fac putine si in privinta crearii de locuri de munca, din moment ce firmele chinezesti din domeniul solar au luat fata celor germane. IEA a mai avertizat ca dupa 2015 pot fi asteptate pene de curent. Decizia germana de a inchide productia nucleara a dus si la cresterea importurilor de carbune, mare generator de dioxid de carbon.   Problema romaneasca in acelasi registru   Romania are aceeasi problema. Schema de sprijin prin certificate verzi este de doua ori mai generoasa decat media europeana in tara noastra, in vreme ce la solar este de sase ori mai mare. Premierul Victor Ponta s-a dus saptamana trecuta la Bruxelles pentru a negocia amanarea acordarii unor certificate in contextul in care Romania are cea mai mare schema de sprijin din intreaga Uniunea Europeana.

Potrivit lui Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie, oficialii europeni au fost de acord cu amanarea unei cote de certificate: doua pentru fiecare MWh produs din solar si cate unul pentru eolian si microhidro. In acest moment se acorda sase pentru energia fotovoltaica, doua pentru sectorul eolian si trei pentru microhidro.   Potrivit Asociatiei Romane pentru Energia Eoliana (RWEA), autoritatile trebuie sa notifice oficial Comisiei Europene intentia de a modifica schema de sprijin si sa obtina avizul scris al acesteia pentru a aplica noua legislatie. „O aprobare a Comisiei presupune insa o procedura oficiala, in care se prezinta documente, cifre, explicatii si se finalizeaza cu un aviz scris si dat apoi publicitatii. Drept urmare, RWEA considera ca declaratiile oficiale care sustin ‘unda verde’ a Comisiei Europene pentru a promova OUG sunt hazardate si provoaca dezinformare”, sustin reprezentantii asociatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *