Agentia Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor vrea porci crescuti in medii lipsite de factori care sa induca stres animalelor.

Agentia Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor vrea porci crescuti in medii lipsite de factori care sa induca stres animalelor.

Agentia Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor vrea porci crescuti in medii lipsite de factori care sa induca stres animalelor. Astfel, potrivit unui proiect de ordin al ANSVSA, in vecinatatea porcilor din ferme vor fi interzise zgomotele puternice, bruste sau constante, iar in zona lor de odihna trebuie sa se evite curentii de aer.

In plus, fermierii vor fi obligati sa le asigure o luminozitate de cel putin 40 de lucsi opt ore pe zi, potrivit unui proiect de ordin al ANSVSA, informeaza Mediafax.

In timpul verii, umiditatea relativa in spatiul de crestere a porcilor va fi marita artificial cu ajutorul pulverizatoarelor amplasate pe plafon, iar nivelul noxelor din adapost nu trebuie sa depaseasca 15 mg/m3, potrivit proiectului de ordin pentru aprobarea normelor metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat pentru porcinele din exploatatiile comerciale.

Proiectul de act normativ prevede si ca in zona in care porcii „sunt cazati permanent” trebuie sa se evite zgomotele mai puternice de 85 de decibeli. Fermierii vor fi obligati si sa evite zgomotele constante sau bruste in vecinatatea animalelor.

In adaposturile pentru porcine volumul de aer circulant trebuie sa se incadreze in anumite intervale, in functie de varsta porcului si de anotimp, iar in zona de odihna a animalelor nu trebuie sa existe curenti de aer.

In plus, instalatiile de adapare si hranire trebuie sa fie proiectate, construite si amplasate astfel incat sa fie reduse la minimum riscul de contaminare a apei si „efectele daunatoare ale competitiei dintre animale”.

O alta prevedere din proiectul de act normativ spune ca nici un animal nu trebuie sa fie adapat intr-un mod care sa ii produca „suferinte inutile” sau vatamari.

Respectarea masurilor va fi verificata de directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *