Agentii 007 din padurile Romaniei

Agentii 007 din padurile Romaniei
Agentii 007 din padurile Romaniei

Hotia de lemne din Romania a dus la masuri extreme: vom avea agenti sub acoperire in paduri. DNA-ul forestier va include, conform Ministerului Mediului, angajati speciali, care sa prinda in flagrant padurarii, in timp ce iau spaga. La angajare se va da un test teoretic, dar fiecare angajat va fi supus si mai multor probe practice, de integritate, pe modelul celor de la Antifrauda.

Cei peste 600 de viitori agenti ai Garzii Forestiere, care vor fi testati in urmatoarea perioada de Ministerul Mediului, nu vor purta arme, asa cum s-a discutat initial, insa vor avea uniforme speciale, pentru a fi usor identificati. Pe langa acestia vor fi, insa, si agenti secreti, care le vor testa integritatea. Testele pentru angajare nu au fost stabilite inca, dar s-a vorbit despre un test teoretic, al cunostintelor in domeniu, si un test practic, de integritate.

„Metodologia se va elabora impreuna cu experti de la colegiul psihologilor si cu cei de la Antifrauda. Persoana va fi testata si dupa angajare, periodic. Vor fi testari cumva sub acoperire. Angajatilor li se va propune sa incalce legea, pentru a se vedea daca vor sa ia spaga. Pentru testul initial, de la angajare, candidatii vor fi supusi unor situatii in care si-ar putea demonstra integritatea. Acum se lucreaza la elaborarea unei metodologii similare celei de la ANAF. Va fi cumva aceeasi meto dologie de la Antirauda, adaptata”, explica unul dintre consilierii ministrului de resort.

In perioada 2008-2014 s-au taiat 26,69 milioane metri cubi de masa lemnoasa, desi volumul autorizat a fost de circa 18 milioane de metri cubi anual. Potrivit Guvernului, bugetul statului a pierdut aproximativ 250 milioane euro in urma taierilor ilegale de padure, dar furtul de lemn pune in pericol si siguranta publica. Toate aceste date au fost incluse in expunerea de motive a Ordonantei de Urgenta nr. 32/2015 privind infiintarea Garzilor Forestiere. Ministrul Mediului crede ca legea va fi adoptata luna aceasta.

Recuperarea prejudiciilor
Fondurile pentru plata noilor agenti ai padurilor vor fi alocate de la bugetul de stat, de la care se asteapta recuperarea unor prejudicii de peste 39.000 de lei anual, din contraventii si confiscari de material lemnos. „Nu se va putea ca in 10 luni sa rezolvam probleme cumulate de ani de zile, dar sunt pasi care se pot face, in control si reglementare. Pentru Garzile Forestiere avem buget sa crestem numarul de angajati. Radarul padurilor sau SUMAL are nevoie de mai multa eficienta si mai multa transparenta”, a declarat ministrul Mediului.

Numarul maxim de posturi alocat Garzilor este de 617, iar numarul minim de posturi pentru o Garda este de 40. Ocuparea posturilor se face numai cu promovarea evaluarilor de integritate.

Padurarii protesteaza la Guvern

Federatia pentru Apararea Padurilor picheteaza astazi sediul Guvernului. In prezent, Romsilva are 16.500 de angajati, dintre care peste 7.000 vor fi disponibilizati, conform estimarilor federatiei. Acestia nu se pot angaja nici la Garda Forestiera.

„Deja 400 de oameni sunt in somaj tehnic, de la 1 ianuarie, iar de la 1 aprilie vor fi disponibilizati. Se desfiinteaza unele activitati la Regia Nationala a Padurilor, iar cei care lucreaza la exploatarea lemnului vor fi dati afara”, spune Marian Stoicescu, presedintele confederatiei.

Romsilva a pierdut 62.356 hectare de padure, dupa ce Institutul National de Cercetare- Dezvoltare in Silvicultura „Marin Dracea” (ICAS Bucuresti) a devenit unitate independenta, conform noului Cod Silvic. La 31 decembrie 2015, fondul forestier proprietate publica a statului in administrarea Romsilva se ridica la 3,15 milioane de hectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *