Agricultura Africii, afectata de incalzire

Pana in anul 2050, temperaturile vor creste atat de mult si de repede sub efectul schimbarilor climatice, incat Africa Subsahariana nu va putea sa isi adapteze practicile agricole la aceste conditii, dupa cum se arata intr-un studiu realizat de Universitatea Stanford din California si de Global Crop Diversity Trust din Roma si publicat in revista stiintifica Global Environmental Change.
agricultura in africa
Autorii sunt foarte nelinistiti in ceea ce priveste Senegalul, Ciadul, Mali, Burkina Faso, Nigerul si Sierra Leone, unde conditiile viitoare vor fi diferite tot ceea ce au experimentat cultivatorii pana in prezent.

Potrivit ultimelor preconizari ale MIT (Massachussets Institute of Technology), ipoteza medie de incalzire ar duce la o crestere a temperaturii cu 5,2 grade Celsius pana la sfarsitul acestui secol, existand chiar o probabilitate de 90% ca aceasta crestere sa se situeze intre 3,5 si 7,4 grade Celsius.

Prezentul studiu tine cont de principalele trei cereale produse si consumate in Africa: porumbul, meiul si sorgul. Autorii studiului precizeaza ca trebuie identificate de urgenta si conservate semintele capabile sa se dezvolte in conditiile climatice care, in cele mai multe tari africane, vor fi mai calde decat in cel mai cald an inregistrat vreodata.

„Analizand curbele temperaturilor, am estimat ca, pentru majoritatea agricultorilor africani, incalzirea va duce la conditii (de cultura) inedite in tarile lor”, nu numai in ceea ce priveste temperaturile, ci si precipitatiile, explica Marshall Burke, director al Programului pentru siguranta alimentara si al mediului, citat de AFP.

In acelasi timp, cercetatorii sunt de parere ca majoritatea fermierilor ar putea gasi noi varietati de cereale la vecinii lor, unde conditiile climatice sunt deja apropiate de cele cu care se vor confrunta in 2050.

Mai multe tari, printre care Sudan, Nigeria, Camerun si Mozambic, prezinta un climat foarte asemanator cu cel pe care il vor avea si alte tari de pe continentul african in 2050.

O alta problema o reprezinta disponibilitatea a prea putine varietati de cereale in bancile de seminte, iar sansele ca cele sase tari care pun cele mai mari probleme sa gaseasca resurse genetice tolerante la temperaturi inalte sunt destul de reduse.

„Niste schimbari atat de brutale ale modalitatilor de productie risca sa antreneze o degradare serioasa a conditiilor de viata (…), dar si a foametei, a unei scaderi a cresterii economice si a riscurilor de razboi civil”, mai concluzioneaza autorii.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *