Agricultura bio, afacerea tarilor bogate

A fost aprobat? marca na?ional? pentru produsele agroalimentare ecologice din Republica Moldova
Agricultura bio, afacerea tarilor bogate

Agricultura ecologica ramane afacerea tarilor bogate. Australia si Noua Zeelanda sunt statele cu cele mai mari suprafete certificate bio, insa Europa vine puternic din urma, potrivit Worldwatch Institute.

La nivel mondial, suprafetele certificate bio au crescut spectaculos in ultimii ani. Numai in perioada 1999-2009 aproape ca s-au triplat, ajungandu-se la un nivel de 37 milioane de hectare, potrivit unui studiu realizat de Programul pentru Alimentatie si Agricultura al Institutului independent fondat de catre agroeconomistul american Lester Brown in 1974.

Australia, Noua Zeelanda si statele din zona Pacificului detin cea mai mare suprafata (12,1 milioane de hectare), devansand Europa (10 milioane de hectare) si America latina (8,4 milioane de hectare). Trebuie mentionat insa ca Europa a avut in perioada 2009-2010 cel mai mare ritm de crestere (9%). America de Nord dispune de doar 2,6 milioane de hectare bio, iar Asia de 2,8 milioane de hectare si Africa, cu putin peste 1 milion de hectare.

Pe de alta parte, SUA este cea mai dinamica piata cu o crestere a vanzarilor de 11,5% in 2011 fiind atins un nivel de 31,5 miliarde de dolari. Trebuie remarcat insa si ritmul de crestere a exporturilor indiene (20%), pe fondul reducerii usoare a suprafetelor cultivate bio in aceasta tara (0,8 miliaone de hectare). India are cei mai multi agricultori certificati bio (400 551 in 2010). Un alt jucator important pe piata este si China, cu suprafete de 1,4 milioane de hectare.

In 2010, un numar de 84 de tari au adoptat reglementarile privind agricultura bio, definita ca «un sistem de productie care se bazeaza pe procese ecologice cum ar fi reciclajul deseurilor in detrimentul elementelor de sinteza precum ingrasamintele sau pesticidele chimice”.

In Romania, suprafetele cultivate ecologic reprezinta doar 1,2% din totalul suprafetelor agricole, cu mult sub media europeana de 4,7%. Circa 67% din aceste suprafete sunt culturi de cereale, a caror productie merge in mare parte la export. Tara noastra se afla pe locul 15 la nivel mondial in topul exportatorilor de materii prime ecologice. In 2012, in Romania erau inregistrati peste 20.000 de operatori in sistem ecologic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *