Agricultura bio, o afacere profitabila

Craiova: Târg de produse tradiționale și ecologice, pe esplanada TNC
Agricultura bio, o afacere profitabila
Agricultura bio, o afacere profitabila

Aflate in vestul tarii, cele mai intinse suprafete agricole ecologice din Romania se dovedesc a fi si cele mai profitabile. In regiune sunt peste 16.000 de hectare de culturi bio, iar cei care le lucreaza, castiga cu 40% mai mult la vanzare, fata de cei care pun pe piata legume sau fructe crescute cu ingrasaminte chimice.

Clima si relieful din vestul tarii au facut ca agricultura ecologica sa castige teren, iar asta se reflecta direct in profitul celor care lucreaza pamantul. De exemplu, la Frumuseni, langa Arad, un agricultor obtine 500.000 de euro anual dintr-o exploatatie de catina ecologica, de altfel cea mai mare din Romania, potrivit digi24.

”Profitul obtinut, in cazul in care cultura produce ca a noastra, in jur de 20 de tone la hectar, costul unui kg este in jur de 80, 90 de centi si se vinde cu 2 euro, 2 euro 50”, afirma Alexandru Vulpe, inginer agricol.

Pe 18 hectare de pamant este cultivat acest produs, cu mare cautare in industria alimentara si farmaceutica. Afacerea este una sigura, spun agricultorii, deoarece catina este rezistenta la ger si canicula, dar si la daunatori.

”Trendul agriculturii mondiale este de inverzire. Cel putin in Europa se discuta de o agricultura inverzita. Asta presupune adoptarea de tehnologii ecologice si catina este una dintre cele mai rentabile culturi ecologice din zona temperata”, precizeaza Alexandru Vulpe.

Suntem intr-o parcela in care am semanat porumb. A fost fertilizata natural cu un produs: guanito, obtinut din Insulele Guan. Pe o investitie in cultura bio, s-a mizat si la Jamu Mare, o localitate aflata la aproximativ 70 de km de Timisoara. Pe o suprafata de peste 800 de hectare, agricultorii au ales sa planteze grau, porumb, secara, soia sau floarea soarelui, toate fertilizate cu un ingrasamant natural. Pe piata, productia de la Jamu Mare valoreaza de doua ori mai mult fata de cerealele crescute cu ingrasaminte chimice.

”Productia la hectar obtinuta in modul bio este de 2.500 de kg la hectar. Productia se vinde cam de doua ori mai scump, dar noi, prin valorificare superioara, adica avem o moara si macinam, o brutarie, avem un beneficiu mai mare”, spune Octavian Pop, coordonator ferma agricola.

Aproape toata recolta obtinuta este valorificata in acest fel. Iar metodele alese sunt tot bio, unele fiind chiar ca pe vremea bunicilor: ”Naturaletea produselor se pastreaza, in primul rand, prin macinarea intr-o forma traditionala cu o moara cu piatra”.

Cu o cifra de afaceri ce depaseste 3 milioane de lei, agricultorii de la Jamu Mare nu se opresc aici. Doresc sa extinda investitia.

”Pe viitor, intentionam sa achizitionam utilaje sa sa dezvoltam altfel de produse. Avand cerele si leguminoase la noi cultivate in camp, vrem sa dezvoltam sa fie circuit inchis, adica ce se produsce la noi se transforma la noi”, ne-a declarat Paco Magnani, proprietar de ferma agricola.

”Productia ecologica in judetul Timis ocupa o suprafata destul de insemnata la nivel de tara. Avantajul este ca, in momentul de fata, aproape majoritatea producatorilor nu raman pe stocuri cu productia ecologica”, afirma Ionica Prohab, sef de serviciu la Directia Agricola Timis.

90% din cultura de cereale de la Jamu Mare ajunge pe mesele romanilor, spre deosebire de cea de catina care este exportata in proportie de 95%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *