Agricultura dupa modelul european: „Boom”-ul afacerilor ecologice moldovenesti

Ferma Familial? Bio, baza dezvolt?rii rurale durabile
Agricultura dupa modelul european: „Boom”-ul afacerilor ecologice moldovenesti
Agricultura dupa modelul european: „Boom”-ul afacerilor ecologice moldovenesti

Chiar daca avem zeci de mii de hectare cu produse ecologice in tara, precum grau , floarea-soarelui sau porumb, toate acestea, aproape in totalitate, sunt exportate in tarile europene.

Subventiile oferite de stat, dar si exemplele altor tari ii motiveaza pe mai multi producatori autohtoni sa treaca de la agricultura obisnuita la cea ecologica.

Dupa cum mentioneaza expertii, pe durata intregului lant de obtinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie sa respecte regulile stabilite in legislatia comunitara si nationala. Ei trebuie sa-si supuna activitatea unor vizite de inspectie, realizate de organisme acreditate si de certificare, in scopul controlului conformitatii cu prevederile legislatiei in vigoare privind productia ecologica.

95% din productia eco ajunge pe piata europeana

Iurie Senic, seful serviciului productiei ecologice si produse de origine din cadrul Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare (MAIA), spune ca produsele ecologice cel mai des intalnite in R. Moldova sunt graul, porumbul, soia sau floarea-soarelui.

„Directia in care activez a fost fondata in 2003. Daca in primul an de activitate am avut productie ecologica pe 200 ha de pamant, atunci in anul 2013 aveam circa 61 de mii de ha. Mai mult, acum 95 la suta din productie este exportata in state din Europa, precum Danemarca, Franta, Italia sau Germania”, afirma Iurie Senic.

Cum obtinem certificatul ecologic?

MAIA anunta ca in R. Moldova sunt sase companii autorizate care au dreptul sa elibereze certificate ecologice. Dintre acestea, doua sunt autohtone, iar alte patru sunt internationale, insa au filiale aici.

Reprezentantii unei companii autohtone de certificare spun ca, pentru a obtine un certificat, intai de toate, producatorul trebuie sa aiba un teren in proprietate sau sa-l arendeze si un pachet de documente care variaza in functie de productie. Acestia atentioneaza ca din momentul depunerii cererii si pana la obtinerea productiei ecologice pot trece de la doi la patru ani. Dureaza atat pentru ca este nevoie de o perioada de conversie, ceea ce inseamna ca pamantul nu trebuie sa contina pesticide. Totodata, conducerea unei companii italiene din R. Moldova subliniaza ca producatorilor de aici le este foarte usor sa treaca la agricultura ecologica, din motiv ca oamenii sunt saraci si n-au avut posibilitatea sa cumpere pesticide sau diferite ingrasaminte chimice.

Specialistii afirma ca datorita subventiilor oferite de ministerul de profil pentru agricultura ecologica, producatorii sunt mai tentati sa intre pe aceasta filiera. La fel, ei atrag atentia consumatorilor ca produsele ecologice nu arata obligatoriu foarte bine, dar, in schimb, sunt mai sanatoase.
Vor sa cucereasca piata europeana

Recent, compania agricola „Agrostoc” a obtinut certificatul ecologic pentru produse, precum grau, porumb sau floarea- soarelui. Aceasta are in proprietate circa 10 mii de ha in toata tara. Reprezentantii intreprinderii spun ca ideea au preluat-o de la niste parteneri germani si explica decizia luata prin faptul ca, in ultima perioada, productia obisnuita nu era competitiva pe piata externa.

Acum compania agricola spera ca piata europeana sa fie mai deschisa pentru a cumpara productia lor si, suplimentar, se gandesc sa-si vanda marfa cu circa 10 la suta mai mult.

Afaceri ecologice cu perspectiva de viitor

Victor Boisteanu, din localitatea Tohatin, a obtinut anul trecut prima productie ecologica. Barbatul a avut primele rosii, dar si castraveti ecologici si spune ca productia este mai gustoasa decat cea obisnuita. „Am langa casa noua ari de pamant si peste tot cresc rosii si castraveti. Sotia mea a fost in Romania si a vazut aceasta practica, de aceea am decis sa incercam acelasi lucru si la noi acasa. Din pacate, in tara noastra nu este nicio retea care ar permite vanzarea productiei ecologice pe piata. De aceea, anul trecut am fost nevoit sa-mi vand marfa in mod obisnuit, pentru ca pe oameni nu-i intereseaza atat de mult calitatea produselor, ci pretul”, concluzioneaza Boisteanu.

Recent si Anatol Ciobanu, din satul Alexandru Ioan Cuza, Cahul, a obtinut certificatul ecologic pentru ferma sa de 200 de oi si 50 de capre. „Aceasta practica am intalnit-o pentru prima data in Italia, ulterior am vazut-o si in Romania si-am decis sa incerc acelasi lucru si in R. Moldova. Primaria mi-a oferit 27 de ha de pasune unde pot sa-mi pasc turma. Dupa ce am obtinut lapte si branza ecologica le-am vandut la pretul produselor obisnuite. Insa imi doresc ca in viitor sa ma extind si sper sa pot exporta o parte din productie in tarile europene”, marturiseste Ciobanu.

Conform Regulamentului de utilizare a marcii nationale „Agricultura Ecologica – Republica Moldova”, prezenta marcii pe eticheta unui produs confirma faptul ca procesul de productie este monitorizat de catre organismele de inspectie si certificare. Acestea garanteaza ca produsul obtinut corespunde exigentelor si principiilor agriculturii ecologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *