Agricultura ecologica, dupa reguli noi

Agricultura ecologica, dupa reguli noi

Agricultura ecologica, dupa reguli noi

*Inregistrarea “ecologistilor, pana pe 15 mai * In Neamt, 41 operatori si 2130 ha cultivate ecologic

In ultima vreme s-a venit cu foarte multe reglementari in domeniul agriculturii ecologice. Cele mai dure se refera la stabilirea masurilor si sanctiunilor privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice, organismele de inspectie si certificare din sistemul agriculturii ecologice. Amenzile sunt cuprinse intre 25.000 lei si 40.000 lei. Sanctiuni care se pot aplica, concomitent, controlului si celui controlat!

Ultimele reglementari se refera la inregistrarea si certificarea operatorilor din domeniul agriculturii ecologica. Adica cei care iau in evidenta pe fermierii care cultiva ori cresc animale si albine sub “dieta” ecologica. Au fost “bagate in seama” si asociatii profesionale, legal constituite, cu reprezentativitate nationala, care intocmesc impreuna cu operatorii, fisele de inregistrare prevazute in lege, verifica conformitatea datelor si transmit fisele de inregistrare, in original, la Directia pentru Agricultura Neamt in vederea inregistrarii si avizarii. Pana acum nu aveau acest drept. Din pacate, aceasta reglementare a venit cam tarziu! Cu siguranta ea nu va putea fi aplicata din aceast an. Nu pentru ca, n momentul de fata, este in plina desfasurare actiunea de de inregistrarare si certificare a operatorilor care practica agricultura ecologica.

*Inregistrarea “ecologistilot”, pana pe 15 mai!


Cu Niculina Sorlescu, inginerul de la Directia pentru Agriultura Neamt care se ocupa cu inregistarea agricultorilor ecologisti, am discutat despre cum decurge aceasta activitate, daca a crescut ori nu numarilor fermierilor care au trecut la “ecologisti”. Inregistrarea celor care se ocupa de agricultura ecologica se face anual, la Drectia pentru Agricultura Neamt. Termenul limita expira pe 15 mai! Nu si pentru fac pentru prima data inregistrarea, adica abia din acest an au trecut pe agricultura ecologica. Ei pot face inscrierea pana pe 31 decembrie. In acest an, ca din 2015 trec si ei la inregistrarea anuala, daca raman in sistemul agriculturii ecologice.

La Directia agricola se face doar inregistrarea agricultorilor ecologisti, ca de partea de verificare si certificare se ocupa organisme anume infiintate. La nivelul judetului actioneaza 21 de organisme de certificare, in cea mai mare parte sunt firme straine cu reprezentante si la Neamt. Pe viitor, o mana de ajutor le poate da si organizatiile profesionale, legal constituite, cu reprezentativitate nationala.

Organismele de inspectie si certificare efectueaza verificarea si certificarea operatorilor inscrisi in sistemul de agricultura ecologica. Operatorii care se inregistreaza in sistemul de agricultura ecologica prezinta odata cu fisa de inregistrare si o adeverinta, prin care se recunoaste statutul de producator in sectorul vegetal sau zootehnic, eliberata de catre o asociatie profesionala, legal constituita, cu reprezentativitate nationala. Adeverinta se elibereaza gratuit, indiferent daca solicitantul este membru sau nu al asociatiei respective.

*Culturile ecologice prin radacini si in Neamt

Ce mai multi dintre fermierii nemteni trecuti la “ecologisti” sunt producatori agricoli si mai putini procesatori. Raportul este de 35 din totalul de 41. In rest sunt producatori si, in acelasi timp, si procesatorii propriilor produse agricole, ori sunt numai procesatori. In momentul de fata, la nivelul judetului Neamt, 2130 hectare sunt destinate agriculturii ecologice, aflata in anii I si II de conversie de la agricultura traditionala la cea ecologica, dar si care au depasit acest stadiu. Este vorba de 1850 ha teren arabil si 280 ha pasuni si fanete. Culturile agricole ecologice sunt si ele din cele mai diverse, incepand cu grau, porumb, soia, orz, orzoaica, rapita, floarea soarelui, cartofi, pomi fructiferi, plante medicinale, flora spontana. Mai aparte pare a fi profilul SC “Catinofort” Dobreni, o ferma profilata pe catina ecologica26 Apr 2014 - Sursa: Ziarul CeahlaulArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016