Mai mult de 10% din suprafata arabila a judetului Tulcea este cultivata ecologic

Mai mult de 10% din suprafata arabila a judetului Tulcea este cultivata ecologic

Mai mult de 10% din suprafata arabila a judetului, aproape 35 de mii de hecatre, este reprezentata de culturile ecologice, ceea ce claseaza Tulcea pe primul loc in tara din acest punct de vedere. De asemenea, la fel de bine dezvoltate sunt si albinaritul si zootehnia ecologice. Justificarea este ca producatorii primesc subventii mai mari de la stat pentru astfel de culturi.

„Agricultura ecologica, la nivelul judetului Tulcea, este una care se dezvolta de la an la an, deci suntem pe un trend ascendent. Suntem pe primul loc in Romania ca si suprafata, 34 de mii 400 de hectare, ceea ce reprezinta cam 10% din ce inseamna suprafata agricola a judetului. Pe langa productia vegetala, se dezvolta foarte bine albinaritul in sistem ecologic, sunt aproape 9 mii de familii de albine, in judet fiind aproape 300 de apicultori. Un alt sector din sistemul ecologic este cel din domeniul zootehnic, si aici vorbim de ovine, sunt aproape 20 de mii de capete de ovine, sunt ferme care practica agricultura ecologica”, a declarat directorul Directiei Agricole Tulcea, Vasile Gudu.

Piata de desfacere a produselor ecologice.

In timp ce agricultorii tulceni isi vand foarte bine cerealele la export, dar si apicultorii, produsele din lapte sau legumele si fructele raman la Tulcea pentru ca ei mai multi procesatori nu au obtinut asa numita eticheta ecologica, necesara pentru comercializarea pe pietele din Vestul Europei. In aceeasi masura, nici produsele de panificatie nu sunt exportate.

„Primul semn ca lucrurile incep sa se miste, din acest punct de vedere, este ca produsele ecologice sunt din ce in ce mai cautate la Tulcea, iar consumul creste de la an la an. Insa, in ceea ce priveste exportul, noi trimitem in Europa doar materii prime si aproape deloc produse finite, cum sunt cele de panificatie sau lactatele sau chiar vinurile. Exportam foarte mult produsul brut, adica boabe de grau, porumb sau orz, si productia vegetala pleaca spre portul Constanta. Acest debuseu catre Constanta este un lucru foarte bun pentru agricultorii tulceni nu stau foarte mult timp cu productia stocata”, a mai spus Vasile Gudu.

In ceea ce priveste cresterea animalelor si procesarea produselor, in judetul Tulcea sunt trei producatori recunoscuti, in zonele Murighiol, Stejaru si Sarichioi – Salcioara, motivatia fermierilor fiind subventiile mai mari pe care le primesc de la stat. Cu toate acestea, singura piata de desfacere este, deocamdata, cea din Tulcea, iar cumparatori se pare ca sunt din ce in ce mai multi.

„In sistemul ecologic sunt cativa fermieri care se ocupa cu cresterea bovinelor, sunt un numar de 80 de bovine crescute in acest sistem. Chestiunea este extrem de interesanta si de aceea cred ca se si dezvolta la nivelul judetului nostru pentru ca, pe langa subventiile care vin pe unitatea de suprafata, toti cei care practica o astfel de agricultura ecologica primesc subventii suplimentare si lucrul acesta cred ca este atractiv pentru toti.”

Inca nu in supermarketuri

Cea mai mare parte a produselor ecologice din Tulcea merg spre pietele din municipiu si deloc in supermarket-uri. Prima impresie este ca managerii acestor magazine refuza sa primeasca ceea ce vine din Tulcea din cauza unor preturi mai mari, ceea ce in parte este adevarat. Este insa si o alta explicatie. Agricultorii tulceni nu sunt pregatiti sa onoreze niste contracte ferme, pentru ca nu pot livra fara intrerupere ceea ce produc, fie ca este vorba de legume, fructe sau lactate.

„La nivelul judetului Tulcea, nu avem astfel de semnale ca fermierii n-ar putea sa intre pe rafturile marilor magazine, pentru ca, daca ei vor sa intre in astfel de magazine, trebuie sa asigure o ritmicitate a livrarilor. Acolo se incheie totusi niste contracte ferme si, in conditiile in care nu poti sa asiguri ritmic cantitatea de produs si la un anumit standard, acesta este singurul mijloc care ii face sa nu ia legatura cu managerii supermarketurilor. In aceste conditii, singurele locuri unde agricultorii din Tulcea isi pot vinde produsele sunt pietele din municipiu”, a mai spus directorul Directiei Agricole Tulcea.

Asocierea, singura solutie

In aceste conditii, singura solutie prin care micii fermieri isi pot vinde produsele eco, acreditate de Ministerul Agriculturii, este de a se asocia.

„De unul singur este greu si nici nu poti sa rezisti pe o piata sa produci ecologic si apoi sa si vinzi. Problema cea mai mare este cea a asocierii, iar in legatura cu asta, noi suntem inca in perioada in care romanul, cand aude de asociere are o repulsie totala din cauza colectivizarilor dinainte de revolutie. Acesta este motivul pentru care ei refuza si acum sa se asocieze, nerealizand beneficiile care le pot aduce asocierile. In momentul in care mai multi producatori mici vor avea o cantitate de productie mult mai mare, care sa poata sa iasa pe piata, sau cel care vine sa achizitioneze produsele ecologice discuta numai cu asociatia si nu discuta cu fiecare membru. Acela nu vine sa ia 200-300 de kilograme de la fiecare si sa umble din gradina in gradina. Prin asociere se vor rezolva toate problemele agriculturii actuale”, a mai spus directorul Gudu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *