Agricultura ecologica: sa scapam de daunatori prin asocieri de plante

Reglementarea unor contraven?ii în sectorul produc?iei ecologice
Agricultura ecologica: sa scapam de daunatori prin asocieri de plante

– Salutare, prieteni ai gradinaritului fara chimicale! Haideti sa mai aflam astazi impreuna cate ceva din secretele plantarilor de prin straturile noastre.

O modalitate excelenta de a controla infestarile culturilor fara a stropi cu tot felul de pesticide este aceea de a ne folosi de asocierile de plante cu efect benefic.

Plantarile in companion sunt de fapt o metoda de a alunga insectele daunatoare si de a atrage insectele benefice culturilor, cum ar fi buburuzele sau albinele.

De asemenea, unele plante cresc pur si simplu mai bine langa altele de soi diferit, asa cum plantele inalte pot fi excelent folosite ca paravane solare pentru culturi ce necesita o evitare a expunerii directe la razele soarelui.

Ce putem face? Pentru a alunga furnicile, daca sunt prea multe si ne invadeaza si copacii, putem planta in zona canepa sau menta.

Contra afidelor, plantam langa rosii sau langa butucii de vita de vie niste ceapa de tuns (Allium schoenoprasum). Sau chiar marar.

Usturoiul tine afidele departe de trandafiriHasmatuchiul le alunga de langa salata. Coriandrul si menta dau rezultate foarte bune in alungarea afidelor.

Nasturelul (Nasturtium microphyllum) determina afidele paroase sa-si faca bagajele, inca mai abitir ca menta piperita, care si ea e numai buna la asa ceva. Petuniile mai alunga din afide, dar nu toate speciile. De asemenea, tufele de rutacee (plante de origine mediteraneana) fac o treaba excelenta in a zori afidele spre alte orizonturi.

Acul de cojocul gandacului de asparagus se numeste petunia, iar cel pentru gandacul de fasole – rozmarinul (foto).

 

Rozmarin

Contra coleopterelor daunatoare, canepa si salvia fac o lucrare de milioane, doar prin prezenta langa straturile aflate sub asalt.

Rubarba tine departe gandacul negru de culturile de fasole. Molia verzei e convinsa de isop sa revina cand nu va mai fi cazul.

Menta si menta piperita tin la distanta fluturele alb al verzei sau albilita. Oregano face acelasi lucru cu fluturele, alungandu-l de pe plantatiile de varza, conopida si broccoli. Mai putem folosi in batalia cu albilita tufe de rozmarin, salvie ori cimbru.

Contra viermilor de pe varza: limba mielului, trifoi, muscate, cimbru salbatic (Thymus vulgaris).

Impotriva musculitei morcovului (Chamaepsila rosae), avem la indemana solutia plantarii in apropiere a unor manunchiuri de usturoi, praz sau a unor tufisoare de rozmarin.

Contra gandacului castravetelui: nasturel (foto), oregano, ridichi.

 

Nasturel

Mai putem utiliza plante si contra insectelor care paraziteaza animalele, cum ar fi puricii. Acestia sunt convinsi sa ne faca din picioarele din spate de lavanda, menta si busuiocul cerbilor (Mentha pulegium). Atentie cu aceasta din urma, caci e otravitoare pentru pisici.

Pentru alungarea paduchilor de plante din genul Chrysomelidae: canepa, isop, menta si menta piperita.

Contra gandacului de Coloradoun succes nebun il are plantarea din loc in loc sau la capatul randului nu foarte mare (cativa metri) a cate unei craite comune (rosu-portocaliu).

Salvia, menta, roinita si celelalte plante aromatice perene de talie mica sau medie pot fi tinute si la ghiveci si mutate in preajma culturilor pe care dorim sa le protejam numai in perioada de vegetatie a acestora.

Putem face eventual mai multe ghivece, pe care sa le mutam de la o cultura la alta dupa necesitati. Anumite plante insa, cum ar fi craitele, actioneaza si la nivelul radacinii, alungand invadatorii de sub pamant, astfel incat e mai indicat sa le plantam chiar in straturile pe care le vrem protejate sau langa ele.

Va uram spor la treaba si recolte bogate!

Ion  SCUTARU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *