Agricultura ecologica trebuie sustinuta mai mult

Agricultura ecologica trebuie sustinuta mai mult

Agricultura ecologica trebuie sustinuta mai mult

Agricultura ecologica merita si trebuie sa fie sustinuta mai mult, pentru ca reprezinta inceputul unei agriculturi constiente, cu respect pentru natura si om, afirma Nagy Miklos, presedintele Asociatiei bioagricultorilor din Romania „Bioterra”, intr-un interviu acordat Agentiei Nationale de Presa Agerpres.

El este primul producator de paste fainoase ecologice din tara. Ca si cultivator de cereale ecologice a preferat ca, in loc sa trimita la export graul obtinut, sa-i adauge plusvaloare cumparand utilajele necesare pentru a face paste fainoase ecologice.

Dupa mai multe excursii de studiu in Elvetia, Austria sau alte tari, familia sa produce, dupa o reteta elvetiana, mai multe sortimente de taitei, paste scurte sau lungi. Pentru ouale ecologice colaboreaza cu o ferma de pasari ecologica din Cluj, pe care le primeste in schimbul furajelor ecologice.

„Consumatorii cauta cu incredere produsele eco. Este un semnal pozitiv. Si nu mai este un moft doar pentru bogati, sunt oameni de rand care stiu ce inseamna un aliment curat si parinti tineri care aleg pentru copiii lor numai produse ecologice”, considera Nagy Miklos.

De ce nu se mai inscriu producatorii in sistem?


„Conversia dureaza trei ani. Multi au fost cei care au dorit sa faca agricultura si s-au inscris motivati si de subventia in perioada de conversie, dar au renuntat pentru ca nivelul acestor subventii a scazut pe masura ce tot mai multi fermieri s-au certificat.

Nu e deloc usor. Pana faci anii de conversie, trebuie bine stiut ca, in aceasta perioada, esti aproape la zero cu profitul, de aceea subventia pentru reconversie ar fi sansa de supravietuire. Motive sunt mai multe. Cele mai mari probleme sunt birocratia, subventia de la stat si concurenta neloiala.”

Relatiile dintre guvernanti si producatori in alte tari

„Guvernul Elvetiei se mandreste cu fermierii ecologici, pentru care, in fata Parlamentului lor, au deschis o piata ecologica, unde isi duc vizitatorii. In Germania, Austria, Elvetia sau chiar Ungaria se da o subventie consistenta pentru a incuraja fermierii ecologici.

Toate tarile tind sa creasca peste 10% suprafata agriculturii eco, pentru ca se stie, din start, ca productia eco este mai mica cu 20-30%, dar investitia este mai mare. Agricultura ecologica nu inseamna ca te intorci la sapa de lemn, ai semanat si astepti roadele. Tot timpul trebuie sa stii ce faci, cu multa stiinta, inputurile sunt mai scumpe.”



14 Apr 2014 - Sursa: Idei de afaceri



Articole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016