Agricultura ecologica, verificata

Agricultura ecologica, verificata
Agricultura ecologica, verificata

Agricultura ecologica ,este un sistem de agricultura care a inceput sa ia din ce in ce mai multa amploare in Romania avand rolul de a produce hrana mai curata, mai potrivita metabolismului uman, in deplina corelatie cu conservarea resurselor naturale si dezvoltarea mediului.

Prevederile privind etichetarea produselor obtinute din agricultura ecologica sunt foarte precise si au in vedere oferirea increderii depline a consumatorilor in produsele ecologice, ca produse obtinute si certificate in conformitate cu reguli stricte de productie, procesare, inspectie si certificare.

In acest sense reprezentantii Directie pentru Agricultura Bihor au desfasurat mai multe controale in acest segment de produse.

Obiectivele principale ale Inspectiei in domeniul agriculturii ecologice il constituie urmarirea respectarii de catre organismele de inspectie si certificare aprobate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a procedurii de control standard si a aplicarii in activitatea de inspectie si certificare a masurilor de control si precautie pe care organismul se angajeaza sa le impuna operatorilor pentru fiecare domeniu de activitate, verificarea activitatii organismelor de inspectie si certificare prin inspectia pe teren a operatorilor aflati sub contract cu organismul respectiv etc. In acest sens, in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 181/2012, Directia pentru Agricultura Bihor a primit pentru verificare primul esantion de 82 operatori, orientat in special catre operatorii care prezinta un risc ridicat sau care au primit sanctiuni din partea organismelor de inspectie si certificare pentru activitatea desfasurata in anul anterior, in special din categoria declasarii sau excluderii.

Pana in prezent au fost controlati un numar de 49 de operatori si s-au raportat la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale toate neconformitatile constatate. Printre acestea se numara faptul ca organismul de Inspectie si Certificare a intocmit Raport de inspectie doar pentru productia vegetala, nu si pentru productia animaliera, existenta de neconcordante intre datele inscrise in raportul de inspectie si cele constatate in teren, existenta de neconcordante intre datele inscrise in documentatia verificata in ceea ce priveste suprafata inregistrata in agricultura ecologica si suprafata existenta in agricultura conventionala precum si efectivele de animale existente atat in sistem ecologic cat si in sistem conventional etc.

„In urma acestor sesizari masurile de sanctionare vor fi stabilite de catre organismul central din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale”, a precizat Nicolae Hodisan, directorul DA Bihor.

Fertilizantii la control

Pentru anul 2013, obiectul principal al Inspectiei pentru Controlul Fertilizantilor consta in respectarea de catre toti operatorii economici, a prevederilor legislatiei actuale in domeniu, monitorizarea ingrasamintelor chimice provenite din Uniunea Europeana si din tari terte, intocmirea si actualizarea periodica a bazei de date judetene a operatorilor autorizati care produc, depoziteaza si comercializeaza ingrasamintele chimice, verificarea cerintelor speciale pentru ingrasamintele care au in compozitie un procent peste 28% azot, verificarea prin sondaj a respectarii conformitatii ingrasamintelor chimice care se produc, depoziteaza si comercializeaza in Romania.
Astfel, inspectorii Directii Agricole Bihor au efectuat 32 controale la operatorii autorizati si au fost prelevate cinci probe in vederea determinarii conformitatii ingrasamintelor chimice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *