Agricultura ecologica, o solutie pentru fermierii romani

daca am probleme de
Agricultura ecologica, o solutie pentru fermierii romani
Agricultura ecologica, o solutie pentru fermierii romani

Ritmul mediu anual de crestere este de 23%, dezvoltarea sectorului ecologic este dovedita in principal de cresterea numarului de producatori implicati

Fermierii spun ca pregatirea terenului, certificarea producatorilor bio si exportul de produse ecologice sunt de durata

Avand un ritm mediu anual de crestere de 23%, dezvoltarea exponentiala a sectorului ecologic din Romania este dovedita in principal de cresterea numarului de producatori implicati, concomitent cu multiplicarea suprafetelor cultivate in sistem ecologic.

Fermierul Ioan Ciocan spune ca in ultima perioada se tot vorbeste de agricultura ecologica, dar atrage atentia ca trebuie avut in vedere ca pregatirea terenului necesita timp. „Ca sa faci agricultura ecologica iti trebuie cel putin trei ani ca sa pregatesti terenul pentru a nu mai exista nici urma de pesticide sau erbicide, pentru ca acestea persista 1-2 ani dupa ce le-ai dat. Daca eu vreau sa ma apuc de agricultura ecologica si cultiv, iar pana acum am dat cu erbicide si ingrasaminte chimice, nu o sa-mi zica nimeni daca vine si-mi face analiza dupa un an ca este ecologica, pentru ca are remanenta in sol, deasupra plantei si asupra produsului finit. Acest aspect da de gandit pentru cei care iau in calcul sa cultive ecologic”, a declarat, pentru Curierul National, fermierul Ioan Ciocan.

„Producatorul bio o sa creasca pretul”

El a afirmat ca un alt lucru de care trebuie tinut cont este acela ca fermierii vor trebui sa faca cursuri de specializare, dar si ca produsele eco va trebui sa fie mult mai scumpe, pentru ca productiile vor fi la jumatate. „In primul rand fermierii trebuie sa faca cursuri de specializare pentru a fi fermieri bio. Un alt aspect este acela ca aceste produse ecologice va trebui sa fie mult mai scumpe, pentru ca si productiile vor fi la jumatate. Nu toata lumea o sa-si permita sa manance bio, pentru ca aceste produse vor fi mult mai scumpe datorita preturilor cerute de producator. De asemenea, certificarea producatorilor bio si exportul de produse ecologice este de durata (3-4 ani), ma refer la sectorul vegetal, nu cel de sere”, a precizat Ioan Ciocan.

Presedintele Uniunii Nationale a Patronatelor cu Capital Privat din Romania (UNPCPR), Costel Olteanu, declara recent pentru Curierul National ca in Romania cresterea ponderii agriculturii biologice a avut o evolutie semnificativa, chiar spectaculoasa, desi a fost vazut ca un segment de nisa. „Sunt placut surprins sa constat ca s-a ajuns la aproximativ 50.000 de ferme care cultiva bio, si ceea ce imi place si mai mult este ca doar 40% din productia acestor ferme pleaca la export, iar 60% se desface in piata romaneasca, ceea ce inseamna ca romanii au inceput sa inteleaga rostul unei alimentatii sanatoase. O alimentatie sanatoasa inseamna un aliment certificat bio. Putem spune ca orice produs pentru a fi bio este necesar sa nu aiba contact de niciun fel cu produse chimice (ingrasaminte, pesticide, fungicide), si cu niciun agent poluant”, a declarat presedintele UNPCPR.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spunea ca Romania ar trebui sa orienteze masurile de sprijin pe care le are la dispozitie cu precadere catre acele produse care au cautare pe piata, iar produsele ecologice se bucura de o piata de desfacere extraordinara. Intrebat la ce nivel suntem comparativ cu celelalte tari europene, Costel Olteanu a precizat ca inca nu am ajuns la nivelul acestora, dar cresterea este rapida si probabil ca datorita masurilor de sprijin pe care Ministerul Agriculturii le va lua ne vom apropia in curand de media europeana. „Ritmul de crestere poate fi accelerat daca piata suporta in sensul de absorbtie a intregii cantitati produse, si semnalele sunt ca piata este in crestere. In ceea ce priveste certificarea, exista un organism national de certificare. Procedura nu este foarte complicata, numai ca sunt niste etape obligatorii de parcurs care au un orizont de timp destul de lung si nu se poate face rabat de la acesti timpi. De altfel, vor continua masurile de sprijin in favoarea fermierilor care trec de la agricultura industriala-traditionala la agricultura biologica, masuri care compenseaza pierderile suferite de acestia in perioada de conformare si dupa aceasta”, a precizat, pentru Curierul National, Costel Olteanu.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, daca in anul 2010 existau 3.155 operatori in sectorul de agricultura ecologica, in 2011 numarul acestora a crescut de trei ori, pentru ca la nivelul anului trecut numarul acestora sa creasca de 11,8 ori fata de nivelul anului 2010, fiind inregistrati 26.736 operatori implicati in productia, procesarea si comercializarea produselor ecologice. In ceea ce priveste suprafetele exploatate in sistem ecologic, daca in 2007 suprafata totala cultivata dupa metoda de productie ecologica a fost de 131.448 ha (din care 46.865 suprafata in conversie si 84.585 suprafata certificata ecologic), la nivelul lui 2012 suprafata cultivata in sistem ecologic se ridica la 450.000 ha, culturile din flora spontana fiind colectate de pe o suprafata de circa 520.000 ha. Trendul alert al raspandirii sistemului ecologic poate fi observat in cresterea cu 45% a suprafetelor cultivate in 2012 fata de anul precedent, 2011.
Data fiind cresterea sectorului agriculturii ecologice atat sub raportul numarului celor implicati in acest sistem de agricultura, cat si al suprafetelor cultivate si tinand seama de trendul alert de crestere anuala de 23%, Romania si-a manifestat dorinta si a reusit sa obtina statutul de „tara anului” la Targul BIOFACH – Nürnberg care se va desfasura in perioada 13-16 februarie, prilej de a oferi o platforma fecunda de afaceri operatorilor economici in stabilirea de contacte si incheierea de contracte care sa le asigure implementarea planurilor de afaceri pe termen mediu si lung.
Suprafata unei exploatatii in agricultura ecologica, in productia vegetala variaza de la circa 100 mp, pentru cultivarea legumelor in solarii, pana la aproximativ 2000 ha pentru cultivarea culturilor de camp. Suprafata medie a unei exploatatii in anul 2011 a fost de circa 20 – 22 ha.
Cererea de produse certificate ecologic este intr-o continua crestere. In prezent, piata interna de produse ecologice este in extindere. Produsele ecologice sunt comercializate direct de la poarta fermei ori, prin magazine specializate, cat si prin reteaua de supermarketuri.
Pe piata interna in anul 2011 s-au comercializat: legume si fructe proaspete, produse procesate din fructe si legume, ceaiuri de plante, paine, paste fainoase, faina, produse procesate din lapte de vaca si oaie (unt, telemea de oaie) oua, ulei, vin obtinut din struguri certificati ecologic, produse procesate din soia, miere etc. O mare parte a produselor obtinute din agricultura ecologica a fost destinata exportului. Un procentaj de circa 70 – 80% din productia de produse ecologice a Romaniei este exportat anual. Importul de produse ecologice a crescut anual, prin implicarea hipermarket-urilor in distributia cu amanuntul a acestora. Astfel in anul 2007 valoarea importurilor era de aproximativ 5 milioane, iar la nivelul anului 2011, a ajuns la o valoare de cca. 75 mil. euro (estimari – conform datelor existente in piata).

Activitatea de inspectie si certificare a produselor ecologice este realizata de organisme de inspectie si certificare private, aprobate de Ministerul Agriculturii, si Dezvoltarii Rurale, in conformitate cu legislatia comunitara si nationala. In anul 2012, si-au desfasurat activitatea 13 organisme de inspectie si certificare aprobate pe teritoriul Romaniei, in conformitate cu legislatia nationala si comunitara din domeniul agriculturii ecologice.

Suprafata totala cultivata dupa metoda de productie ecologica

Din analiza suprafetelor cultivate cu principalele culturi in anul 2007, se constata ca 32.222 ha sunt suprafete ocupate cu cerealele si cca. 27.713 ha oleaginoase si proteice. Pasunile si finetele detin o suprafata de 57.600 ha. Pentru anul 2012, suprafetele de pasuni si plante furajere detin cea mai mare pondere in totalul suprafetelor – 44% (cca. 165.000 ha) urmate de cereale – 29% (cca. 130.000 ha), oleaginoase si proteice 22%, (105.000 ha ). Suprafetele cultivate cu pomi fructiferi, vita-de-vie si legume detin ponderea cea mai scazuta, 2%, respectiv 1%.
In sectorul animalier, in anul 2012 s-a inregistrat cresterea efectivelor de animale crescute dupa metoda de productie ecologica, in special la ovine si caprine – 160.000 capete, 85.000 capete gainile ouatoare si 60.000 capete vaci de lapte. In ceea ce priveste sectorul apicol, in anul 2012 au fost inregistrate un numar de 102.881 familii de albine. Din efectivele enuntate mai sus, efectivele certificate sunt constituite din efectivele aferente anului 2011, respectiv 130.015 ovine si caprine, 19.487 vaci de lapte si 58.203 gaini ouatoare.

Numarul operatorilor (producatori, procesatori si comercianti, importatori si exportatori) inregistrati in sistemul de agricultura ecologica la M.A.D.R in anul 2012 este de 26.736.

Numarul acestora s-ar putea micsora la finele anului 2012, dupa finalizarea inspectiilor realizate de organismele de inspectie si certificare si acordarea certificatelor. Incepand cu anul 2010, numarul operatorilor a crescut anual de aproximativ trei ori fata de anul precedent. Aceasta s-a datorat in special masurilor de sprijin existente pentru perioada de conversie acordate in baza art. 68 al Regulamentului (CE) nr.73/2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori in cadrul politicii agricole comune si de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultori. In anul 2012, din totalul de 26.736 producatori: 103 reprezinta segmentul de procesare, 211 segmentul de comercializare si 26.390 sunt producatori agricoli. In ceea ce priveste sectorul de produse procesate, in anul 2012 s-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de procesatori (de la 48 unitati in anul 2007 la 103 in 2012) iar gama sortimentala de produse ecologice a fost mult mai diversificata cuprinzand: produse procesate din lapte de vaca si oaie (telemea, swaitzer, unt, smantana etc.), produse procesate din soia (lapte, tofu, paté, crochete), ulei din floarea-soarelui, sortimente variate de produse de panificatie (paine, paste fainoase, fursecuri) produse procesate din orez, fulgi de cereale, ceaiuri din plante, sucuri din fructe de padure, produse procesate din seminte de canepa, subproduse apicole (ceara, propolis, polen), produse procesate din carne de porc (carnati, jambon) si vin ecologic.

Evaluarea competitivitatii

Alaturi de produsele traditionale si produsele cu denumiri de origine, produsele ecologice sunt produse cu un inalt nivel de valorizare. Produsele ecologice sunt produse cu avantaj competitiv. In Romania, competitivitatea produselor ecologice este determinata de urmatorii factori:
– Numarul de operatori inregistrati in acest sector este in continua crestere si se remarca si cresterea numarului procesatorilor. Suprafata cultivata in agricultura ecologica inregistreaza crestere de la an la an.

– Piata produselor ecologice este in extindere si se caracterizeaza prin diversificarea ofertei de produse pe piata, de la an la an.
– Din ce in ce mai mult, consumatorii constientizeaza ca alaturi de calitatea si valoarea produselor ecologice pentru sanatate, agricultura ecologica are o contributie majora la dezvoltarea durabila. Constientizarea de catre populatie a importantei practicarii agriculturii ecologice in mediul rural poate fi o solutie de revitalizare a spatiului rural. Modul de productie ecologic, bazat pe neutilizarea de substante chimice de sinteza si respectarea bunastarii animalelor, este o solutie de durabilitate.

Avand in vedere competitivitatea produselor ecologice, potentialul agricol si cererea de produse ecologice din ce in ce mai mare in Romania, un factor important il reprezinta continuarea sustinerii sectorului in directia acordarii sprijinului financiar indreptat catre sustinerea productiei ecologice si, totodata, a sectorului de procesare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *