Metode experimentale post-nucleare de cultivare a terenurilor agricole in Japonia

Metode experimentale post -nucleare de cultivare a terenurilor agricole in Japonia

Agricultorii de Fukushima se intorc acasa, dupa ce terenurile din jurul centralei nucleare joponeze au fost contaminate cu material radioactiv in urma tsunami-ului din martie 2011.

Agricultoarea Sudo Yoko experimenteza noi metode agricole in peisajul post-nuclear. La Fukusima peste 7000 de agricultori au fost nevoiti sa renunte temporar la agricultura dupa ce au arunca lapte si legumele in gropi destinate pentru curatirea terenurilor. Guvernul Japoniei estimeaza ca ar putea dura 40 de ani curatirea terenurilor agricole din jurul centralei Fukushima.

Sudo Yoko a fost o renumita cultivatoare de legume organice, in aceasta regiune, inainte de criza. Timp de opt ani, ea a oferit clientilor ei cutii de legume proaspete, precum salata verde, radacinoase si fasole verde.

Sudo este lidera miscarii Slow Food Fukushima si o voce importanta a agricultorilor japonezi afectati de criza nucleara. Ea a hotarat sa ramana pe terenul ei si sa experimenteze metode noi de cultivare. Accidentul de la centrala nucleara ia schimbat viata. Peste noapte, a trecut de la a fi un mic agricultor la a fi un geolor amator care incearca sa inteleaga ce sa intamplat cu solul in urma contaminarii. A fost ingrozita sa atinga initial solul. A oprit activitatea agricola un an de zile pana terenul a fost curatat complet.

A semanat experimental floarea soarelui si seminte de canola deoarece a citit intr-un raport ca acestea pot absorbii radioactivitatea. Dar cand a venit vremea sa arda plantele si sa ingroape cenusa contaminata a constatat ca centrele guvernamentale de eliminare erau pline la capacitate.
Cum terenul ei era prea contaminat s-a mutat pe un alt teren agricol care era curat si a inceput sa cultive boabe de soia pentru ulei. „Soia nu absoarbe cesiu si potasiul, astfel incat uleiul meu este foarte sigur”, a spus ea. „Eu fac un produs ce il pot comercializa printr-o organizatie non-profit locala, care ajuta oamenii ca si mine de a-si vinde soia.”.

Ea intentioneaza sa cultive in viitor grau, pentru ca acesta este mai putin vulnerabil la contaminarea radioactiva.

Sudo este sceptica in cea ce priveste sprijinul si consilierea primita de la guvern. Ea a explicat ca multi japonezi nu mai au incredere in elita politica a tarii. Solul de pe terenurilor fermei administrate de Sudo este acum relativ sigur, dar ea este inca ingrijorata din cauza ca se invecineaza cu terenuri destul de contaminate in prezent.

La nivel national increderea in produsele agricole necontaminate este o provocare serioasa in Japonia. Pentru moment, 98 la suta din orezul japonez este declarat liber de contaminare radioactiva. Sudo a declarat ca in zona ei, familiile se bazeaza pe contoare Geiger pentru a analiza radioactivitatea la toate alimentele cultiva de ei. „Nu poti vinde chiar si o cantitate mica, fara teste. Chiar si pentru consum propriu, toate culturi sunt verificate”, a mai spus ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *