Ai grija la ceea ce mananci!

Stiai ca, boala de temut, numita cancer poate fi prevenita alegand o alimentatie sanatoasa? In fiecare zi, aproape un milion de elemente cancerigene trec prin… stomac. Ganditi-va cat de predispus este organismul nostru doar in ceea ce priveste digestia.

E bine sa citesti eticheta alimentelor inainte de a cumpara produsul. Conform doctorului Mencinicopschi: „Esti ceea ce mananci” are o baza reala demonstrata stiintific.

Alimentatia ne poate schimba structura noastra genetica. Hrana se poate infiltra pe nesimtite in organismul nostru, producand un efect la nivel molecular si provocand modificari ale structurilor celulare. Factorii cancerigeni ajung in organism si, datorita modului in care sunt incurajati, ei pot castiga teren, asa incat, in catva timp, ani, pot declansa un anumit tip de cancer in organism.

Deci, ce consumam?

Oamenii identifica in mod gresit calitatea unui produs cu gustul, culoarea, ambalajul sau, conform dl. Mencinicopschi.

Ce alimente ar trebui sa evitam pentru a fi sanatosi mult timp? De exemplu, produse ce au in compozitie un numar mare de glucide cu absorbtie rapida (zaharuri – zaharoza, glucoza, fructoza sau aspartam etc.) in procent de 30-40% si grasimile in exces (saturate hidrogenate – cum este margarina, de exemplu – in procent de 10-20%).

Alimentele prajite

Prajirea amidonului si a zaharurilor in grasimi duce la aparitia anumitor substante cancerigene sub denumirea de acrilamida. Prajirea in uleiuri nerezistente la prajit, cum este cel de floarea soarelui, de porumb, se oxideaza si apar elemente nocive. Daca vrei sa mananci cartofi prajiti, pregateste-i in untura de porc, unt, ulei de cocos sau de palmier – asa cum spune dr. Mencinicopschi. Uleiul de palmier nu intra in aliment, nu produce fum si nu isi modifica culoarea.

Stiai ca… uleiul de palmier este rezistent la temperaturi foarte ridicate, 220-230 grade Celsius, iar uleiul de masline, la 180 grade Celsius?

Alimente, de care trebuie sa uiti

Chiar daca ne sunt mai la indemana si usor de consumat, mezelurile au o serie de elemente daunatoare – contin in proportie destul de mare aditivi alimentari periculosi (in special produsele ieftine). O veste proasta pentru doamne dar in special pentru copii: inghetata este si ea, din nefericire, intesata cu chimicale.

Alcoolul, se stie, se consuma in cantitati moderate. Ficatul unui barbat de 75 kg poate procesa doar 55 g de alcool, adica aproximativ 100 ml de whisky sau jumatate de litru de vin. Alcoolul este si mai nociv pentru femei, de doua ori, decat pentru barbati, astfel incat, cantitatea permisa pentru doamne trebuie injumatatita.

Bauturile carbogazoase ar trebui uitate definitiv din alimentatia zilnica.

Renunta la bauturile energizante, in special la cele de tip light. In asociere cu alcoolul si tigarile poate duce la aparitia osteoporozei si a diverselor tipuri de cancer, daca se exagereaza cu consumul.

Sucurile naturale reconstituite sunt inofensive, dar nici nu aduc un aport nutritiv.

Riscul aditivilor alimentari

Aditivii alimentari sunt substante care se utilizeaza in procente mici in alimente si sunt sarace in valori nutritive. Pentru gustul minunat al alimentelor si aspectul atragator se folosesc conservanti, antioxidanti, coloranti. Din pacate, doza zilnica care e permisa e depasita cu mult.

Consumul aditivilor alimentari nu are consecinte imediate, acestea apar cu timpul, toxicitatea lor infiltrandu-se in organism, astfel ca, dupa o perioada, incep sa-si faca aparitia neinduplecat, manifestandu-se sub forma accidentelor cerebrale vasculare, obezitate, diferite tipuri de cancer.

Cristina Rascol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *