AIE: Cererea de energie a Chinei va creste cu 75% pana in 2035

Cererea globala de energie primara va creste cu 36 de procente pana in 2035, echivalentul unei cresteri anuale de 1,2%, iar China va consuma 22% din aceste resurse, adica cu 75% mai mult decat in prezent, estimeaza Agentia Internationala a Energiei (AIE).

Astfel, in urmatorii 25 de ani, cererea globala de energie va continua sa creasca, stimulata de apetitul energetic al Chinei, care in 2009 a devansat SUA, devenind cel mai mare consumator mondial de energie. In anul 2035, gigantul asiatic va fi responsabil pentru 22% din cererea globala de energie, comparativ cu 17% in prezent, din cauza unei cresteri a consumului de 75%, potrivit unui raport anual al AIE, dat astazi publicitatii, transmite Agerpres, care citeaza AFP.
In ciuda utilizarii tot mai intense a energiei regenerabile, resursele fosile (petrol, carbune, gaze naturale) ar urma sa ramana predominante si in 2035.

„Gazul natural ar putea cunoaste o varsta de aur foarte curand”, a apreciat economistul sef al IEA, Fatih Birol. Astfel, consumul mondial de gaze naturale ar urma sa creasca cu 44% fata de nivelul din 2008.

Cererea mondiala de petrol va creste cu 18%, stimulata de China si nevoile de carburanti pentru transporturi. In acest context, AIE se asteapta ca pretul petrolului sa ajunga la 113 dolari in anul 2035, de la aproximativ 87 de dolari in prezent.

Petrolul, inlocuit cu energia nucleara si regenerabile

Pe de alta parte, ponderea petrolului in cererea globala de energie ar urma sa scada de la 33 la 28%, in special in beneficiul energiei nucleare (a carei pondere ar urma sa creasca de la sase la opt procente) si a energiilor regenerabile (a caror pondere ar urma sa se dubleze, de la 7 la 14 procente).

De asemenea, IEA a facut un apel pentru eliminarea subventiilor acordate combustibililor fosili, estimand ca in 2009 aceste subventii s-au ridicat la 312 miliarde de dolari, in timp ce sprijinul acordat energiilor regenerabile s-a ridicat la 57 miliarde de dolari. Eliminarea subventiilor pana in 2020 ar reduce cererea mondiala de energie cu cinci procente si emisiile de dioxid de carbon cu aproape sase procente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *