Aisberguri imense desprinse din calota glaciara a Antarcticii ameninta viata marina

Un aisberg imens s-a desprins din calota glaciara antarctica, dislocand un al doilea aisberg de dimensiuni similare, transmite AP. Dislocarea acestor doua aisberguri atat de masive, observata si fotografiata din satelit, poate avea ca efect scaderea nivelului de oxigen in apele oceanelor planetei, conform unui anunt facut vineri de oameni de stiinta australieni si francezi.aisberg

Cele doua aisberguri plutesc in prezent in deriva, unul langa celalalt, dupa ce au intrat in coliziune la data de 12 sau 13 februarie. Conform datelor oferite de Neal Young, glaciolog la Australian Antarctic Division, masele de gheata se afla la aproximativ 150 km in larg de coastele Antarcticii.

Acum plutesc in deriva, unul langa celalalt, a declarat glaciologul.

Young a precizat ca aisbergul de 97 km lungime s-a izbit de ghetarul plutitor Mertz, o alta masa uriasa de gheata, din care a desprins un alt aisberg de dimensiuni foarte mari. Noul aisberg format in urma coliziunii are 78 km lungime si 39 km latime, continand echivalentul unei cincimi din consumul total anual de apa la nivelul intregii planete.

Expertii sunt ingrijorati de efectele pe care aceste masive dislocari de gheata le-ar putea avea pentru circulatia curentilor ascendenti si descendenti de apa din jurul ghetarului Mertz. Prin dislocarea unei parti a ghetarului, volumul s-a umplut cu apa marina si sloiuri formate din apa sarata, care impiedica procesul de coborare spre adancimi a apei reci, mai dense.

Pocesul de scufundare a apei mai dense si mai reci alimenteaza curentii oceanici de mare adancime, care la randuul lor sustin dinamica ecosistemului marin.

Ar putea sa apara regiuni ale oceanelor planetei care sa fie extrem de sarace in oxigen, iar in aceste zone majoritatea formelor de viata marina vor disparea, avertizeaza Mario Hoppema, specialist in chimia apelor oceanice de la Institutul Alfred Wegener pentru cercetari marine si polare din Germania.

Cele doua aisberguri, cantarind 860 miliarde de tone si respectiv 700 de miliarde de tone, se vor indrepta probabil spre vest, de-a lungul coastei Antarcticii, a conchis Neal Young.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *