Ajutor financiar nerambursabil acordat fermelor pentru constructia unei statii pilot de biogaz

Ajutor financiar nerambursabil acordat fermelor pentru constructia unei statii pilot de biogaz

Romania, prin Ministerul Mediului si Padurilor a primit un imprumut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare si un Ajutor financiar nerambursabil de la Facilitatea Globala de Mediu pentru a sprijini implementarea Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”. Una din activitatile proiectului este aceea de testare si demonstrare a fezabilitatii producerii de energie in cogenerare din biogaz prin fermentarea anaeroba a gunoiului de grajd si a deseurilor organice menajere. Astfel, Unitatea de Management a Proiectului (UMP-INPC) din cadrul Ministerul Mediului si Padurilor va utiliza o parte din fondurile proiectului pentru constructia unei astfel de fabrici de biogaz.
Obiectivele programului
Obiectivul general al proiectului il reprezinta acordarea de sprijin Guvernului Romaniei in vederea alinierii la cerintele Directivei Nitratilor a UE prin: (a) reducerea evacuarilor de nutrienti in corpurile de apa, (b) promovarea schimbarilor comportamentale la nivel regional, si (c) sprijin pentru intarirea cadrului de reglementare si capacitatii institutionale.

Obiectivul global de mediu este reducerea pe termen lung a evacuarilor de nutrienti in apele ce se varsa in Dunare si Marea Neagra, printr-un management integrat al solului si apelor.

Pentru atingerea obiectivului, Proiectul asista Guvernul Romaniei pentru:

– Investitii la nivel de comuna in aproximativ 86 zone vulnerabile la poluarea cu nitrati (NVZ), incluzand: (i) sisteme de depozitare si manevrare, la nivel de comuna, destinate realizarii unui mai bun management al gunoiului de grajd si menajer, (ii) plantarea de arbori ca perdele forestiere de protectie in vederea stoparii degradarii corpurilor de apa si pentru prevenirea eroziunii solului, precum si reabilitarea pasunilor; (iii) actiuni demonstrative ca urmare a masurilor de imbunatatire a calitatii apei si a conditiilor de igiena; (iv) promovarea bunelor practici agricole pentru protectia solului si apei, (v) studii de fezabilitate pentru imbunatatirea serviciilor de apa si apa uzata, precum si atragerea finantarilor externe si (vi) testarea si demonstrarea fezabilitatii producerii de biogaz si energie cogenerate prin fermentarea anaeroba a gunoiului de grajd si a deseurilor organice menajere.
– Consolidare institutionala si intarirea capacitatii Ministerului Mediului si Padurilor (MMP) si a Administratiei Nationale „Apele Romane” (ANAR), precum si a altor autoritati la nivel national, regional sau judetean implicate in implementarea Directivei Nitratilor;
– Dezvoltarea unei campanii de constientizare a publicului si promovarea unei strategii de replicare a interventiilor proiectului.

Asa cum reiese din punctul a, lit vi., in cadrul proiectului „Controlul integrat al poluarii cu nutrienti” sunt prevazute fonduri pentru o instalatie de biogaz pe baza de gunoi de grajd de la animale pentru a demonstra fezabilitatea cogenerarii de biogaz/energie in una din localitatile incluse in proiect pentru a capata experienta in conditiile de clima si sociale din Romania. Pe baza experientei acestei instalatii pilot, aceasta poate fi replicata utilizand alte fonduri.
Solicitanti eligibili
Sunt eligible toate fermele de vaci/porci care indeplinesc cel putin criteriile de mai jos si care isi vor exprima interesul sa participe in proiect.

Fermele vor intra intr-o baza de date, vor fi vizitate pentru a se evalua potentialul energetic si daca indeplinesc criteriile, vor merge mai departe in selectie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *