Al doilea parc eolian, ca marime, din Romania, este in constructie in judetul Ialomita

Al doilea parc eolian, ca marime, din Romania, este in constructie pe teritoriul comunelor Facaeni si Vladeni
Al doilea parc eolian, ca marime, din Romania, este in constructie pe teritoriul comunelor Facaeni si Vladeni

Pe teritoriul comunelor Facaeni si Vladeni se construieste in prezent un parc eolian, al doilea ca marime din Romania, investitia totala aferenta celor doua faze ale parcului (totalizand 264 MW) fiind de aproximativ 200 de milioane de euro.

Impactul economic si social al acestei investitii este extrem de important, mai ales pentru administratiile locale si locuitorii din zona.

Pentru realizarea investitiei, EDPR – Ialomita Power a contribuit la bugetele autoritatilor locale prin plata taxelor obligatorii, deloc mici, fiind create si peste 300 locuri de munca in timpul perioadei de constructii, dar si altele noi care vor fi in timpul perioadei de operare.

De asemenea, infrastructura locala de drumuri (3 km din DN3B) si retele electrice a fost reabilitata, iar racordarea Parcului Eolian, care va fi posibila prin extinderea statiei electrice Gura Ialomitei 400 kV, va contribui la intarirea retelei electrice din zona. Totodata, investitorii sustin ca vor contribui si la reabilitarea drumului comunal DC7 Movila, pe 3 km, iar prin programul Green Education, in cursul anilor 2012 si 2013, au fost acordate 12 burse de studiu pentru elevii din localitatile Facaeni, Vladeni si M. Kogalniceanu.

Totodata, investitorii precizeaza ca au contribuit la dezvoltarea economiei locale si prin subcontractarea societatilor comerciale locale pentru lucrari de constructie a drumurilor interne de acces la turbinele eoliene, livrare de materiale de constructii (beton, piatra etc) pentru realizarea celor 44 de fundatii, drumuri si platforme, dar si prin compensatii pentru afectarea culturilor agricole.

Reprezentantii EDPR Ialomita Power au subliniat si faptul ca vor permite accesul pe drumurile noi construite, in lungime totala de aproximativ 50 km, in opinia acestora contribuind la dezvoltarea activitatilor agricole din zona.

Din punct de vedere al impactului asupra mediului inconjurator, acesta este nesemnificativ, insa vor fi realizate investitii suplimentare pentru ocrotirea speciilor protejate, in conditiile in care linia electrica aeriana traverseaza patru zone protejate de tip „Natura 2000”.

In prezent se desfasoara campanii de monitorizare a biodiversitatii pentru evaluarea impactului datorat lucrarilor de constructii, monitorizarea urmand sa existe si in timpul perioadei de operare.

 

Proiectul contribuie, in acelasi timp, si la reducerea efectului de sera prin scaderea emisiilor de CO2, productia de energie electrica fiind din surse regenerabile de energie, respectiv vantul.

Odata montate toate turbinele, parcul eolian de la Facaeni va urca direct pe locul doi in topul celor mai mari din Romania dupa cel al CEZ de la Fantanele. De asemenea, va fi si unul dintre cele mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa.

In prima faza a constructiei parcului, de 132 MW, au fost executate 44 de fundatii, 44 de platforme, au fost preinstalate sau instalate 6 turbine eoliene Vestas V112 3 MW, 16 turbine eoliene Vestas V112 3 MW, statii electrice la Facaeni si Movila dar si linii electrice subterane.

EDPR-Ialomita Power SRL are doi asociati, respectiv EDP, compania de electricitate a statului portughez, unul dintre cei mai mari investitori europeni in energie regenerabila si Renovatio Trading, unul dintre cei mai mari traderi de energie de pe piata romaneasca. EDP detine 85% din Ialomita Power, restul revenind Renovatio Trading.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *