Al doilea tsunami solar s-a indreptat catre Pamant. Aurorele s-au vazut iar in nordul SUA

Satelitii si retelele de electricitate nu au fost afectati, pana acum, de tsunamiul solar. Cum ne pregatim pentru o noua furtuna solara?

aurora boreala
Al doilea tsunami solar s-a indreptat miercuri catre Terra, iar aurorele boreale au putut fi vizibile, pentru a doua noapte consecutiv, in nordul SUA.

Si britanicii au sperat sa poata vedea frumoasele lumini ale nordului, insa, ei nu au fost la fel de norocosi precum locuitorii din statele Wisconsin si Michigan, dar si din Danemarca, desi Marea Britanie este mai in nord.

Explicatia oferita de oamenii de stiinta este ca aurorele apar pe latitudinea geomagnetica si nu pe cea geografica, polul geomagnetic fiind in nordul Canadei.

Pana acum, teama ca tsunamiul solar sa afecteze satelitii si retelele de electricitate nu s-a materializat.

„Nu este sfarsitul lumii. Nu o sa ne duca inapoi in Epoca de Piatra. Dar ar putea avea un efect imens daca nu ne pregatim”, a declarat astrofizicianul Alex Young, de la Goddard Space Flight Center.

„Nu trebuie sa fim ingrijorati, astfel de evenimente sunt ceva obisnuit intr-un ciclu solar”, spune si seful Sectiei de Astrofizica de la Observatorul Astronomic al Academiei Romane.

Prognozarea „vremii” din spatiu este vitala pentru avioanele expuse radiatiilor crescute din timpul furtunilor solare, pentru echipamentele de foraj care se bazeaza pe GPS pentru a ajunge cu exactitate la zonele cu petrol, pentru militarii care au nevoie de sateliti pentru a comunica in timpul luptelor, si pentru toate companiile de electricitate care nu ar mai functiona in cazul unei furtuni solare extrem de puternice, dar si pentru o intreaga societate dependenta de electronice.

„Ne bazam prea mult pe computere si daca ceva rau s-ar intampla, majoritatea sistemelor noastre ar cadea”, a declarat Peter Kosztolnik din Fairfax.

Cercetatorii spun ca Soarele se indreapta acum spre un maximum al activitatii solare, iar Pamantul se va confrunta si in urmatorii doi ani cu furtuni solare. Ei preconizeaza ca Soarele va atinge punctul culminant in 2013.

Furtunile solare au loc atunci cand campul magnetic al Terrei interactioneaza cu ejectia coronala de masa ale Soarelui, CME (coronal mass ejection). Acest fenomen este un fel de nor incarcat cu particule emise de Soare, care traverseaza spatiul cu viteze supersonice. Particulele emise de Soare coboara apoi catre polii magnetici ai Terrei, unde interactioneaza cu atomii de nitrogen si de oxigen din atmosfera, care stralucesc ca niste neoane in miniatura, dand nastere la aurora. Atunci cand exista furtuni geomagnetice, aurorele pot fi vazute si la latitudini mai joase.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *