Al Gore, presedintele incalzirii globale

Sa fii anti-Al Gore acum e ca si cum ai nega Holocaustul sau l-ai palmui pe Dalai Lama, iar cele mai mari publicatii din SUA ii desfiinteaza pe criticii premiatului Nobel. In Romania, Gore are un sustinator puternic in fostul presedinte Ion Iliescu.

Al Gore, invinsul alegerilor prezidentiale din 2000, a scapat din mina puterea paminteasca, dar pare, inca din viata, mostenitorul preferat al Imparatiei Cerurilor. A cistigat un Oscar, un Premiu Emmy, iar cu lupta impotriva incalzirii globale i-a suflat si inuitei Sheila Watt-Cloutier, care lupta pentru dreptul sau la frig, Premiul Nobel pentru Pace. Simpatizantii sai au adunat sute de mii de dolari in efortul de a-l face sa ceara din nou presedintia americana, iar grupul de sustinere Proiectul Gore a strins 127.000 de semnaturi pentru a-l atrage in cursa prezidentiala din 2008.

Unul dintre romanii care cred in Al Gore este fostul presedinte Ion Iliescu. Dupa ce a sustinut aparitia in limba romana a unei alte carti a fostului vicepresedinte american, „Pamintul in cumpana”, Iliescu va fi prezent la lansarea din 24 octombrie a „Unui Adevar Incomod” (scoasa de Editura Rao), despre care va vorbi si simbata, intr-o emisiune tv. „Filmul facut pe baza acestei carti este unul foarte bine facut, cu multa pricepere. E important cind se implica in asemenea dezbateri o personalitate cu impact. Ultima oara m-am intilnit cu Al Gore cind era vicepresedinte. I-am dat o carte a mea, am discutat despre cartea lui”, comenteaza Iliescu creatiile lui Gore, pe care l-a cunoscut cu multi ani in urma, in 1992, la Rio de Janeiro, la al doilea summit mondial pe problemele mediului.

Ziaristii americani il sustin insa cu expresii mult mai inimoase pe luptatorul pentru salvarea Pamintului. Dupa ce se intreaba daca va mai vrea fostul vicepresedinte american sa candideze, Eric Pooley, de la revista „Time”, da singur un raspuns cu certe calitati de oda: „A ajuns in postura de a cistiga Nobelul dedicindu-se unui scop mai mare decit el insusi – lupta de a salva planeta. (…) Gore si-a petrecut ultimii ani infruntindu-si egoul si sublimindu-si-l intr-un scop mai inalt. (…) Sa candideze la presedintie ar insemna sa se intoarca la un rol pe care l-a transcens deja. S-ar transforma din nou in doar un alt politician si si-ar risca o fericire greu cistigata. Gore e mai fericit zilele astea, pentru ca duce genul de viata pe care vrea sa o duca”.

Revista „Newsweek” ii acuza pe scepticii incalzirii globale ca fac parte din „masinaria bine finantata a negarii” si ca s-ar afla pe statul de plata al administratiei Bush si al marilor companii petroliere. Iar dupa lansarea documentarului „Un adevar incomod”, Associated Press a fost criticata pentru ca a ocolit intr-un articol parerile oamenilor de stiinta care nu cred ca incalzirea globala a fost creata de mina omului.

Pe de alta parte, judecatorul Justice Barton, de la Inalta Curte din Londra, a dat recent o sentinta conform careia filmul lui Al Gore contine noua greseli semnificative, unele dintre ele aparind „intr-un context alarmist al exagerarilor” pentru a sustine viziunea premiatului cu Oscar asupra schimbarii climei. Drept urmare, judecatorul a decis ca filmul poate fi difuzat in scoli numai insotit de precizari care sa corecteze afirmatiile eronate sau exagerate si a declarat ca „viziunea apocaliptica prezentata in film este partizana politic si nu e o analiza stiintifica impartiala asupra schimbarilor climatice”, informeaza Fox News.

Inaltarea lui Gore la Nobel l-a nedumerit pe presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, care a spus ca nu intelege care-i legatura dintre teoriile lui Gore si pacea lumii. In Franta, scepticul climatic si fostul ministru socialist al Educatiei, geochimistul Claude Allegre, a fost dur cu filmul: „Totul e politic acolo si e facut sa intervina in politica americana. E scandalos!”. Nici profesorul Bjorn Lomborg din Copenhaga, autorul „Ghidului environmentalist-ului sceptic”, nu crede ca acordarea Nobelului lui Al Gore a fost o idee buna: „Comitetul Nobel ar fi trebuit sa se concentreze pe alte mari probleme, uitate, cum ar fi malnutritia si malaria, si nu pe schimbarile climatice”.

Cariera politica indelungata

Albert Arnold Gore jr. s-a nascut in 1948 si a fost cel de-al 45-lea vicepresedinte american, facind echipa, intre 1993 si 2002, cu presedintele Bill Clinton (foto). Inainte sa ajunga vicepresedinte, Gore a reprezentat statul Tennessee in ambele Camere ale Congresului. Intre 1977-1985 a fost in Camera Reprezentantilor, trecind apoi in Senat, intre 1985 si 1993. Gore a candidat din partea democratilor la alegerile prezidentiale din 2000 si a pierdut in fata lui George W. Bush intr-unul dintre cele mai cotroversate tururi de scrutin din istoria Americii.

Pionierul Internetului

Inca de pe cind era senator, Al Gore s-a preocupat de dezvoltarea si promovarea Internetului. „In timpul in care am fost in slujba Congresului SUA am preluat initiativa crearii Internetului”, a declarat Gore intr-un interviu pentru CNN. Istoricii computerului spun ca Gore a avut o contributie importanta in dezvoltarea legislatiei care sa le permita tuturor americanilor sa aiba acces la Internet. Fostul vicepresedinte este in prezent membru in board-ul director de la Apple Inc. si consultant senior pentru Google Inc.

Live Earth a placut in Canada

Una dintre organizatiile lui Gore, Save our Selves, a promovat, pe 7 iulie 2007, Live Earth, o serie de concerte simultane tinute in 11 orase din diverse colturi ale globului pamintesc, in cadrul campaniei de combatere a efectelor incalzirii globale. Live Earth a reunit peste 150 de prestatii muzicale, difuzate prin televiziuni, radiouri si Internet, care au avut parte de o audienta globala uriasa. Daca televizoarele din 41% dintre gospodariile din Canada erau date pe Live Earth, audienta in Marea Britanie a fost minuscula.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *