Al Jazeera informeaza ca avioane israeliene ataca facilitati nucleare iraniene

Al Jazeera informeaza ca avioane israeliene ataca facilitati nucleare iraniene.

„Al Jazeera informeaza ca avioane israeliene ataca facilitati nucleare iraniene. Oficiali din Israel au recunoscut ca au pornit acest atac pentru ca nu a existat nicio alta alegere.”

„Atacul unilateral al Israelului strict asupra facilitatilor nucleare ale Iranului a fost executat in noaptea de 9 noiembrie.”

Rutele de atac ale Israelului asupra facilitatilor nucleare iraniene
Israelul nu l-a sustinut pe Barack Obama pentru un nou mandat, pentru ca din cauza lui „toate demersurile pentru a impiedica Iranul sa obtina arme nucleare” au stagnat periculos de mult timp. Ministrul american al Apararii, Leon Panetta, a insistat ca liderii israelieni sa amane orice actiune militara pana dupa alegeri. Alegerile s-au terminat, Obama a castigat un nou mandat, iar primul mesaj de politica externa a fost ca „America va iesi din era razboaielor”. Pe cai diplomatice, SUA au cerut un dialog cu Iranul, in luna decembrie, pe tema programului nuclear. Iranul ar fi raspuns ca dialogul ar putea avea loc dupa alegerile din Iran, din iulie 2013! Israelul nu mai are rabdare cu jocul asta, de-a soarecele si pisica. Intr-un documentar prezentat la televiziunea israeliana, premierul Benjamin Netanyahu a declarat ca „destinul israelienilor nu trebuie subcontractat altor natiuni”. Si ca „daca Israelul este pus la zid, nu are alta alternativa decat sa se apere”. Intrebat daca va ataca facilitatile nucleare ale Iranului, Netanyahu a raspuns scurt: „Fara doar si poate!” Mai ramanea de stabilit data. Ei bine, aceasta a fost hotarata pentru 9 noiembrie. Cel putin, intr-un „joc” de razboi simulat la Institutul de Studii de Securitate Nationale (ISSN) din Cadrul Universitatii din Tel Aviv. Iar simularea incepea exact asa: „Al Jazeera informeaza ca avioane israeliene ataca facilitati nucleare iraniene…”

Razboiul va dura doar 48 de ore

Presedintele iranian vrea un dialog cu SUA in iulie 2013
Simularea este incurajatoare pentru cei care doresc un atac decisiv asupra facilitatilor nucleare ale Iranului, macar intr-o privinta: nu ar dura mult. In prima faza, Israelul va executa trei raiduri aeriene „chirurgicale”, dupa care ar lasa loc negocierilor pentru pace. Conform simularii, Iranul ar raspunde cu toata forta, trimitand peste 200 de rachete Shihab, in doua valuri. „Aliatii” Hamas si Hezbollah ar ataca imediat Israelul, formand un front islamist, de hartuire. Israelul va absorbi de unul singur toate aceste atacuri, incercand, totodata, pe cale diplomatica, sa detensioneze situatia. Un alt punct pozitiv ce reiese din simulare ar fi ca mult trambitatul Al Treilea Razboi Mondial n-ar fi deloc mondial. Comunitatea internationala va ramane inactiva militar, pentru ca Rusia sa nu se implice. „Dupa doua zile, Iranul si aliatii sai vor continua sa atace Israelul”, se arata in raportul asupra simularii. „Criza nu pare a avea o rezolvare imediata. Israelul trebuie sa execute inca un raid, al patrulea, pana in 48 de ore de la initierea conflictului, pentru a completa distrugerea facilitatilor nucleare. Si pentru a opri programul nuclear al Iranului pentru cel putin trei ani.”

America, aliata, dar necombatanta

Centrala iraniana de le Bushehr, in scopuri civile
Chiar daca Washingtonul nu a fost anuntat in avans de atacul unilateral al Israelului, se va pozitiona de partea acestuia, pentru a forma un front unit si a descuraja astfel extinderea conflagratiei in regiune si nu numai. SUA vor duce tratative cu Iranul, promitand relaxarea sanctiunilor, in schimbul incetarii focului. Pozitia Americii in conflict este cea declarata oficial: se va implica numai daca Iranul va ataca tinte militare in Golf sau daca va inchide Stramtoarea Ormuz. La inceput, Teheranul se va abtine de la asemenea acte, dar „daca e pus la colt si i se reduc optiunile, Iranul isi va juca cartea forte, atacarea navelor americane si inchiderea stramtorii”.

Tarile arabe, spectatoare

Hezbollahul, care are vreo 50.000 de rachete Katiusa cu raza scurta de actiune, este fortat de Iran sa traga, de pe teritoriul Libanului, foc de baraj asupra Israelului. Insa gruparea libaneza se va teme sa nu faca mai mult rau tarii sale, asa ca va tinti obiective militare israeliene, aeroporturi si sisteme defensive. Israelul va raspunde tot cu foc limitat. „Pana la urma fiecare isi va diminua actiunile pana la cazualitati minore”, se arata in raportul simularii. Hamas, din Fasia Gaza, va evita sa dea Israelului motive pentru o actiune de forta. Egipt, Arabia Saudita, Iordania si alte state din Golf, plus Turcia, isi vor vedea de propriile interese, distantandu-se de conflictul militar iraniano-israelian. Iar interesele acestora se reduc la unul singur: Siria. Si gazele Siriei, bineinteles. „Toti participantii la joc vor actiona foarte rational, ducand politici in interes propriu, ignorand presiuni din interiorul si exteriorul tarilor lor.” China va lipsi de la „apel”, fiind ocupata cu predarea puterii catre alta conducere si cu insulele disputate cu Japonia. Cat despre Europa, are o gramada de probleme economice. Franta, Marea Britanie, Germania se vor implica militar, dar restrans, in Siria. Pana la urma, dupa 48 de ore, conflictul se va raci. Toate bune si frumoase in simularea israelienilor, dar ceea ce nu s-a dat publicitatii din aceasta simulare este numarul de victime rezultat din aceste 48 de ore de razboi. Dar, „poporul israelian va intelege ca pericolul nuclear a trecut si va accepta ca acest lucru a meritat sacrificiul”, se arata in raport.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *